Alexandra Húsková Rôzne

Tržnica sa premení na Pevnosť Bojárt

V Tržnici na Trnavskom mýte sa bude v máji organizovať spoločenská hra, ktorá je vytvorená podľa námetu známej hry "Pevnosť Boyard". Cieľom umeleckého projektu je priviesť do Tržnice nových nakupujúcich a zabaviť ich prostredníctvom hry.

Ilustračný obrázok k článku Tržnica sa premení na Pevnosť Bojárt
Zdroj: Dnes24.sk

V máji 2015 sa Tržnica zaradí do zoznamu svetových priestorov, v ktorých umelkyňa Kateřina Šedá pripravila svoj projekt, ktorý je súčasťou programu tranzit.sk. Verejnosti bude predstavená Tržnica Bojárt.

Projekt Kateřiny Šedej, medzinárodne známej českej umelkyne, má oživiť Tržnicu, zatraktívniť ju a prilákať ďalších návštevníkov. Akcia má symbolickú úlohu, umelkyňa chce z Tržnice vytvoriť istý druh mýtu, podobne ako tomu bolo v jej projekte Bedřichovice nad Temží.

„Radi by sme do Tržnice prostredníctvom spoločenskej hry priviedli nových nakupujúcich. Pre návštevníkov bude ale oveľa zaujímavejší zábavný rozmer tohto umeleckého projektu,“ hovorí kurátorka Lýdia Pribišová.

Tvorba Kateřiny Šedej je zameraná na sociálne ladené filantropické projekty so zapojením veľkej skupiny ľudí. Pri koncipovaní hry umelkyňa vychádzala z architektúry Tržnice pripomínajúcej pevnosť. Ide o uzavretý priestor, vo fyzickom i psychickom zmysle. Akciu Kateřiny Šedej symbolizuje kľúč, istý spôsob otvorenia.

Pevnosť Boyard

Štruktúra hry je inšpirovaná televíznou show Pevnosť Boyard, ktorá bola populárna aj u nás. V hre účastníci zbierajú kľúče, ktoré získajú ako odmenu za vyriešenie rôznych otázok. Indíciami v hre sú veci v tržnici, ktoré nie sú na predaj. Ide o špecifické charakteristiky zúčastnených predajcov, ktorí budú slúžiť ako zdroj hádaniek na vyriešenie. Rovnako aj inventár samotnej tržnice, špecifické detaily, architektonické prvky, nápisy, či zariadenia.

Tržnica je tradičným miestom nákupov Bratislavčanov už od roku 1983. Mnohí predajcovia ponúkajú vlastné dopestované potraviny, ale nachádzajú sa v nej i drobné dielne ponúkajúce služby ako oprava obuvi, brúsenie nožov, krajčírstvo.

Akciu organizuje tranzit.sk, mestská časť Bratislava – Nové Mesto a EKO-podnik VPS sú partnermi podujatia.

Miesto Tržnica, Trnavské mýto, Bratislava Termín: 21.5, 22.5, 23.5. 2015 (štvrtok – piatok 08:00–18:00, priebeh súťaže, sobota: 09:00 vyhlásenie postupujúcich do finále, 9:30 – 10:30 finále súťaže, 11:30 hod vyhlásenie výsledkov a víťazov)

Zdroj foto: Braňo Bibel

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM