KAW Rôzne Správy

V spleti uličiek sa ukrýva klenot, ktorý možno nepoznáte

Architektonickým skvostom Ružinova je stavba, ktorá sa skrýva v uličkách Prievozu. Jej príbeh je viac ako zaujímavý.

Ilustračný obrázok k článku V spleti uličiek sa ukrýva klenot, ktorý možno nepoznáte
Zdroj: Zabudnuté kaštiele, hrady FB

Pri prechádzke v Prievoze ste možno aj vy natrafili na romantický Csákyho kaštieľ. Hrdo sa vypína v oáze zelene medzi rodinnými domami.

Miesto poznačila tragédia

Kaštieľ dal postaviť ako svoje letné sídlo gróf Eugen Csáky v roku 1902. Prievoz bol vtedy pokojným zeleným miestom mimo centra mesta, kde sa gróf mohol nerušene venovať poľovačkám. Na honosnej stavbe vidieť prvky romantizmu aj eklekticizmu.

Csákyho v svojom sídle organizoval nielen poľovačky, ale aj bujaré večierky. To ho však nebavilo večne a tak neskôr kaštieľ odpredal šľachtickej rodine Žolnajovcov. Tí si pobyt v kaštieli užívali približne 20 rokov.

Nad pestrým a veselým životom šľachty sa zatiahla obloha, keď sa v kaštieli stala tragédia. Ako uviedla pre Ružinovské Echo Jana Hamšíková z mestského ústavu ochrany pamiatok, Žolnajovi sa v kaštieli obesil syn. Žolnaj bol z toho taký zrútený a bez života, že upustil od prerobenia kaštieľa a rozhodol sa, že ho daruje jednému z cirkevných rádov.

Kláštor aj nemocnica

Po kúpe objektu za symbolickú cenu sa v roku 1933 do kaštieľa nasťahovali rádové sestry kongregácie Dcér svätého Františka z Assisi. Tie čiastočne premenili kaštieľ na kláštor a zároveň v časti, ktorá pôvodne slúžila ako koniareň, zriadili nemocnicu.

V roku 1948 bola nádherná stavba znárodnená a o pár rokov (1954 – 1956) neskôr prestavaná na geriatrické sanatórium. Sestry sa tu naďalej starali o chorých a bezvládnych ľudí. Po Nežnej revolúcii v roku 1989, keď nastali reštitúcie, rehoľné sestry opäť chceli kaštieľ využívať.

Budova vtedy bola poriadne zdevastovaná. V rokoch 2003 až 2005 stavbu zrekonštruovali rádové sestry v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave. Kaštieľ sa stal v roku 2006 víťazom súťaže Kultúrna pamiatka roka.

Zdroj: Janka Biskupičová
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM