Nina Táborská Rôzne

V prvej obojsmernej električke sa odveziete už o mesiac. Dnes si to vyskúšala eurokomisárka pre regionálnu politiku

Dnes navštívila Bratislavu eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu, ktorá sa zaujímala o všetky projekty spolufinancované Európskou úniou. K týmto projektom patrí aj prvá obojsmerná električka, ktorá by mala začať jazdiť Bratislavou už koncom apríla.

Ilustračný obrázok k článku V prvej obojsmernej električke sa odveziete už o mesiac. Dnes si to vyskúšala eurokomisárka pre regionálnu politiku
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Na Námestí Ľ. Štúra dnes stála nová obojsmerná električka ForCity Plus, aby ňou eurokomisárka spolu s primátorom Ivom Nesrovnalom, ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jánom Počiatkom, delegáciou zastúpenia EK na Slovensku a predstaviteľmi DPB absolvovali spoločnú okružnú jazdu.

Eurokomisárku však najviac potešil darček od ministra Počiatka, ktorý jej odovzdal Čestnú električenku na MHD v Bratislave. Tento originálny prezent komentovala slovami, že sa presťahuje do Bratislavy, keďže tu má cestovanie verejnou dopravou zabezpečené. Nadšenie prejavila aj z obojsmernej električky a pochválila nielen jej exteriér, ale aj interiér.

„Vďaka európskym zdrojom významne modernizujeme zastaralý vozidlový park Dopravného podniku Bratislava. 120 nových trolejbusov bude znamenať kompletnú obnovu vozidlového parku trolejbusov a 60 električiek významne napomôže cestovaniu verejnou dopravou na úrovni európskeho štandardu. Okrem toho sa z Operačného programu Doprava budú rekonštruovať električkové trate a v súčasnosti sa už modernizujú aj vozovne Dopravného podniku Bratislava,“ vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

„Bratislava dlhé roky nemala možnosť investovať do rozvoja mestskej hromadnej dopravy. Bratislavčania teraz konečne budú mať jedinečnú možnosť zvýšiť si kultúru cestovania,“ uviedol primátor Ivo Nesrovnal.

Ako pre Bratislava24.sk potvrdila Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava, nová obojsmerná električka bude zaradená do premávky už koncom apríla. Ostatné obojsmerné električky už nebudú musieť prechádzať rovnako dlhým testovacím procesom.

Obojsmerné električky

Obojsmerné päťčlánkové elekričky ForCity Plus majú maximálnu obsaditeľnosť 356 cestujúcich. Nové električky poskytnú predovšetkým komfortné cestovanie, sú kompletne vybavené klimatizáciou, disponujú kamerovým systémom so šiestimi vnútornymi aj vonkajšími kamerami a so špeciálnym zariadením pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom.

Električky sú rovnako vybavené výklopovou plošinou pre ľudí so zníženou pohyblivosťou a takmer celá električka je koncipovaná ako nízkopodlažná. Ide o vozidlá zostrojené špeciálne pre Dopravný podnik Bratislava.

Prečítajte si tiež: Do Bratislavy dorazila ďalšia obojsmerná električka. Na toto sa môžete tešiť už najbližšie mesiace

Obojsmerná električka
15
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM