Nina Táborská Rôzne

Do Bratislavy dorazila ďalšia obojsmerná električka. Na toto sa môžete tešiť už najbližšie mesiace

Začiatok týždňa priniesol do Bratislavy v poradí druhú obojsmernú električku. Jednu z nich už môžete vidieť na trase električky č. 4. Dopravný podnik informoval, že v nasledujúcich týždňoch sa cestujúci môžu tešiť i na ďalšie. Využitím oboch opcií do vozidlového parku DPB pribudne 60 vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy dorazila ďalšia obojsmerná električka. Na toto sa môžete tešiť už najbližšie mesiace
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte predtým, ako nová obojsmerná električka bude môcť premávať už aj s cestujúcimi v skúšobnej prevádzke, prechádza procesom homologizácie. Ide o nové typy, ktoré musí schváliť Ministerstvo dopravy, výstavy a regionálneho rozvoja SR. „Naši pracovníci v spolupráci s pracovníkmi dodávateľa budú na nových električkách vykonávať technicko – bezpečnostné skúšky,“ Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Prečítajte si tiež: Uvoľnite miesto starším! Všimli ste si novú kampaň v dopravných prostriedkoch?

Zoznam skúšok bol dohodnutý medzi výrobcom vozidla a schvaľovacím orgánom, čo je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Zoznam zahŕňa napríklad skúšky prejazdnosti tratí, zdvíhania a nakoľajovania nového vozidla, súčinnosti brzdových systémov, skúšky zrýchlenia, skratové a otepľovacie skúšky, skúšky funkčnosti všetkých systémov a zariadení a mnohé ďalšie.

Toto všetko sa musí vykonať a až následne môže byť nová električka zaradená do premávky s cestujúcimi. Zaťaženie cestujúcich je nahradené oceľovými koľajnicami.

„Prvá dodaná obojsmerná električka bude v uliciach Bratislavy premávať už v apríli. Všetky ďalšie dodané vozidlá už nebudú musieť absolvovať takýto náročný proces homologizácie, len najazdiť 100 kilometrov bez cestujúcich, vykonať brzdové skúšky a následne budú môcť byť zaradené do premávky. Predpokladá sa, že všetky nové dodané električky už budú zaradené do premávky v máji,“ vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Verejná doprava v Bratislave mení tvár

V priebehu marca, apríla a mája tohto roka dorazia do hlavného mesta ďalšie obojsmerné električky a ďalšie jednosmerné prídu už v máji. Do októbra 2015 by malo byť v zmodernizovanom vozidlovom parku električiek až 45 nových vozidiel a zvyšok spoločnosť Škoda Transportation, a.s. dodá v roku 2016.

Technické parametre:

Obojsmerné päťčlánkové električky ForCity Plus majú maximálnu obsaditeľnosť 356 cestujúcich. Väčšia priestrannosť vozidiel sa dosiahne vďaka novému umiestneniu zádržných systémov. Nové električky ponúknu predovšetkým komfortné cestovanie.

Sú kompletne vybavené klimatizáciou, ako pre cestujúcich, tak aj pre vodiča. Zároveň disponujú spoľahlivým kamerovým systémom so šiestimi vnútornými a šiestimi vonkajšími kamerami. Súčasťou je aj systém vrátane zariadenia pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom.

Pre ľudí so zníženou pohyblivosťou je pripravená aj výklopná plošina a takmer celá električka je koncipovaná ako nízkopodlažná. Nové obojsmerné električky s dĺžkou 32,5 m majú podvozok s rozchodom na 1000 mm a ich maximálna prevádzková rýchlosť je 65 km/hod.

Ľahko dostupná elektrická výzbroj sa nachádza na streche vozidla a pri brzdení dochádza k rekuperácii energie, čo spoločne s asynchrónnymi trakčnými motormi znižuje náklady na prevádzku i údržbu.

Prečítajte si tiež: Bratislava trochu inak: Cestujte bratislavskou MHD! Reklamné kampane, ktoré by vás mali presvedčiť, aby ste vymenili auto za autobus

Foto: Dopravný podnik Bratislava.

Obojsmerná električka
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM