Kultúra Rôzne

V Petržalke kedysi rástli ovocné sady. Takmer zabudnutú tradíciu pripomenú Marhuľové slávnosti

Starí obyvatelia Petržalky boli vychýrenými pestovateľmi. Každý rok sa tam urodilo najviac marhúľ v krajine. Príďte si zaspomínať na ovocnú minulosť mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke kedysi rástli ovocné sady. Takmer zabudnutú tradíciu pripomenú Marhuľové slávnosti
12
Galéria

Málokto vie, že Petržalka dostala svoje pomenovanie vďaka jej pôvodným obyvateľom, ktorí sa v minulosti živili najmä pestovaním ovocia a zeleniny. Bohatú úrodu predávali na bratislavských trhoch, kam chodili nakupovať ľudia zo širokého okolia. V sadoch na petržalskej strane Dunaja sa každoročne dopestovalo najviac marhúľ nielen v okolí Bratislavy, ale aj v celej krajine. Obľúbenými odrodami sladkého ovocia boli Wachau a Kečkemét.

Oranžová slávnosť

Sladkú marhuľovú minulosť si v Petržalke pripomenú už počas najbližšej soboty – 22. júla na Námestí republiky. Marhuľové slávnosti otvorí popoludní o 15:00 hod. detské divadielko ZANZARA. Deti si budú môcť aj zasúťažiť a určite príde aj kúzelník.

O 17:00 hod. zahrá skupina COUNTRYFIED. Tóny kapely budú sprevádzať aj originálny marhuľový piknik, ktorého organizátorom je Petržalský okrášľovací spolok. Každý, kto na akciu prinesie vlastnoručne upečený koláč s marhuľami, bude zaradený do súťaže o zaujímavé ceny. Zídu sa vám určite aj deky a košíky – skrátka všetko, čo k dobrému pikniku patrí.

Tí, ktorí radi zdravo maškrtia, zaiste nevynechajú súťaž v jedení marhúľ, ktorá odštartuje o 18:30 hod. Bodkou za príjemným popoludním bude vystúpenie kapely ELÁN TRIBUTE, ktorá zahrá od 19:30 do 21:00 hod.

Na námestí si môžete okrem čerstvých marhúľ, destilátov či marhuľového vína, vychutnať aj marhuľovú limonádu a koláče. Najobľúbenejšie sú už tradične marhuľové gule.

Organizátorom podujatia je Martin Jóna. Akciu finančne podporila aj mestská časť Bratislava-Petržalka. Partnermi Marhuľových slávností sú hlavné mesto Bratislava, Art Design Projekt, Manufaktúra a Petržalský okrášľovací spolok.

Marhuľové slávnosti
12
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM