KAW Kultúra

V novej sezóne SND sa bude divadlom ozývať aj diabolský smiech kultovej Janis Joplin

Ponuka Slovenského národného divadla bude pestrá. Môžete sa tešiť najmä na svetové premiéry slovenských hier pod taktovkou režisérov zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku V novej sezóne SND sa bude divadlom ozývať aj diabolský smiech kultovej Janis Joplin
Zdroj: TASR

V činohre národného divadla uvidíte premiéry súčasných slovenských inscenácií, ktoré naštudovali zahraniční režiséri.

Cesta do budúcnosti

Sezónu v Činohre Slovenského národného divadla otvorí hra Pavla Weissa ZO ŽIVOTA ĽUDSTVA. Je autorskou fikciou, ktorá sa odohrá v blízkej budúcnosti.

V pôvodnej slovenskej hre sa stretnú dvaja muži rebelujúci proti spoločnej realite. Jeden sprejuje na steny heslá, druhý rozbíja okná luxusných áut. Ich život sa však vyvinie celkom odlišne – z jedného sa stane neonacista, z druhého bezcitný mamonár. Spojí ich, ako inak, jedna žena. Krehká a čistá.

Ako sa príbeh skončí si môžete pozrieť v Štúdiu na premiére 5. a 6. novembra. Hru naštuduje bosniansky režisér Dino Mistafić.

Cez kľúčovú dierku

Kto by nepoznal poviedky Roalda Dahla a jeho typický čierny humor. Na hre APARTMÁN V HOTELI BRISTOL podľa jeho predlohy sa v Sále Činohry môžete baviť od 7. januára, kedy má inscenácia premiéru.

Budete svedkami stretnutí boháčov, svetobežníkov, očarujúcich žien aj stávkových podvodníkov v luxusnom hoteli. Nebudú chýbať ani hochštapleri a unudené manželské páry. V každej z izieb hotela sa odohrá príbeh plný prekvapivých momentov, ktorý neraz odhalí temné zákutia duše zúčastnených.

Čítajte aj: V Slovenskej filharmónii si môžete zakúpiť abonentky na novú koncertnú sezónu

Stávka Pána s Luciferom

Hra Pétra Esterházyho MERCEDES BENZ bola napísaná na objednávku Činohry SND. Pôjde nesporne o zaujímavý príbeh, pretože hneď v jej úvode Pán a Lucifer uzavrú stávku. Prostredníctvom príbehu jednej rodiny sa prenesieme do vzdialenej i blízkej minulosti Európy.

Na scénu sa dostanú kuruci a labanci, Turci aj komunisti, Haydn aj eštebáci a pri tom neraz zaznie smiech Janis Joplin zo záveru jej ikonickej skladby Mercedes Benz. Inscenáciu okorení jedinečne duchaplný humor autora. Premiéra bude 7. januára 2017 v Štúdiu SND.

Potrebujeme nepriateľa?

Hra rakúskeho dramatika Bernharda Studlara TÚŽBA PO NEPRIATEĽOVI sa zaoberá ľudskou potrebou mať nepriateľa, pretože práve on je často jediným tmelom, ktorý drží komunitu pokope. Hru bude režírovať predstaviteľ najmladšej generácie Ján Luterán. Premiéru si budeme môcť pozrieť 25. marca 2017 v Štúdiu.

Kto sa stal po Nežnej revolúcii elitou?

Spoločensko-kritický takmer krimipríbeh ELITY vás zoznámi s osudmi talentovaných ľudí, ktorí študovali ešte za socializmu na významných školách. O dvadsaťpäť rokov neskôr ovládajú a de facto vlastnia krajinu.

Príbeh o ľuďoch, ktorí sa počas Nežnej revolúcie dokázali na základe svojho postavenia a znalostí ako prví zorientovať v novom spoločenskom zariadení. Hru v réžii Jiřího Havelku premiérovo uvedú 1. apríla 2017 v Sále činohry.

Čítajte aj: Máte bradu krajšiu ako Štúr? Ukážte ju v meste na skvelej akcii Cestovanie časom

Operný teror

Na kedysi tichej ulici sa každé ráno rozozvučia operné árie, ktoré neprestanú terorizovať ľudí až do večera. Susedia sú zúfalí, šíria sa ataky a nevraživosť. O žene, ktorá býva v záhradnom domčeku kolujú legendy…

Inscenácia SPIEVAJÚCI DOM slovenskej režisérky Slávy Daubnerovej vychádza z reálnej udalosti. Jej premiéru SND uvedie 3. júna 2017.

Telocvičňa plná konšpirácií

RODÁCI z pera autorov Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka nás zavedú do školskej telocvične, kde práve prebieha krúžok aerobiku, ktorý vymysleli miestne ženy, aby mali kde klebetiť a konšpirovať. Všetko preruší silná explózia. Do telocvične začnú privážať obyvateľov z okolia explózie.

Ako to celé dopadne, sa dozviete 3. júna 2017 v Sále činohry. Hru režíroval Nemec Tilman Kohler, dramaturgie sa ujala Darina Abrahámová.

Čítajte aj: Vedeli ste, že pred deviatimi rokmi otvorili novú budovu SND? Stavali ju 21 rokov!

Slovenské národné divadlo
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM