Správy

V lesoch na Záhorí vykonajú druhú fázu postreku proti listožravému hmyzu

Vojenské lesy a majetky SR vykonávajú od 27. augusta do 2. septembra druhú fázu pozemného chemického postreku proti rozšíreniu listožravého hmyzu.

Ilustračný obrázok k článku V lesoch na Záhorí vykonajú druhú fázu postreku proti listožravému hmyzu
Zdroj: TASR

Postrek sa týka lesných pozemkov na lesnom celku Riadok – Leváre v katastrálnych územiach Červený kríž a Nivky vo Vojenskom obvode Záhorie na celkovej ploche 300 hektárov.

Blízke obce boli vopred informované

„Aplikácia prípravku však nebude prebiehať v bezprostrednej blízkosti ľudských obydlí, ani v blízkosti vodných zdrojov a chránených území,“ informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

O vykonaní chemického postreku Vojenské lesy a majetky SR vopred informovali príslušné orgány a obce, konkrétne obecné úrady Veľkých Levár, Studienky, Rohožníka, Mestský úrad Malacky, ako aj Správu Vojenského obvodu Záhorie.

Postrekované plochy sú označené tabuľami

Ako obhospodarovateľ dotknutých lesov sú podľa platnej legislatívy povinné vykonávať ochranné a obranné opatrenia pred škodami spôsobovanými škodlivými činiteľmi. V tomto prípade ide o kalamitné premnoženie hrebenárky borovicovej v štádiu pahúseníc.

„Z bezpečnostných a organizačných dôvodov bude výmera uzatvorených častí porastov predstavovať 530 hektárov, pričom postrekované plochy sú v teréne viditeľne označené tabuľami. Ochranná doba pre zber lesných plodov po aplikácii prípravku je 28 dní,“ dodala Capáková.

Postreky by mohli byť šetrnejšie

Borovicové porasty vo Vojenských lesoch na Záhorí sú napadnuté hmyzom, použité postreky by však mohli byť šetrnejšie. „Najmä borovicové lesy trpia na premnoženie húseníc (hrebenárka borovicková). Ako župan, ale aj ako obyvateľ kraja, by som však privítal, keby sa, ak je to čo i len trochu možné, používal šetrnejší prípravok na postrek,“ uviedol župan Pavol Frešo.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa bol dnes osobne pozrieť Vojenských lesoch medzi Malacky a Studienkou s Tomášom Hulíkom, dokumentaristom, ktorý na problém upozornil. Spoločne sa prešli územím Vojenských lesov, na ktorých bol v uplynulých dňoch aplikovaný postrek proti listožravému hmyzu.

„Na mieste je uhynutý hmyz a mŕtve húsenice, no zároveň je tam neuveriteľné množstvo živých húseníc hrebenárky,“ uviedol župan Pavol Frešo. Podľa neho je dobré, že rezort obrany informuje o postrekoch okolité obce a ich obyvateľov, avšak lesy na Záhorí využívajú aj hubári zo širokého okolia a je podľa neho potrebné informovať aj ľudí spoza hraníc regiónu Záhoria. A to najmä počas prebiehajúcej hubárskej sezóny.

„Nie som expert na chemické postreky a správne miešanie koncentrátu, avšak do budúcna bude potrebné prísť s ekologickejšími technológiami na ničenie škodcov, aby sme dobre mieneným úmyslom nezničili celý ekosystém,“ povedal Pavol Frešo.

Vojenské lesy a majetky SR avizovali ďalšie postreky, preto musia byť ľudia v lesoch v okolí Malaciek. „Verím, že sa hubári do lesa budú môcť čoskoro vrátiť a rovnako aj život, ktorý bol v lese pred postrekmi,“ uzavrel predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Čítajte aj: Mestské lesy v Bratislave začali s rekonštrukciou vodných nádrží na Železnej studienke

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM