Samospráva

Mestské lesy v Bratislave začali s rekonštrukciou vodných nádrží na Železnej studienke

Pracovníci mestskej organizácie začali minulý týždeň s revitalizačnými prácami na vodných nádržiach.

Ilustračný obrázok k článku Mestské lesy v Bratislave začali s rekonštrukciou vodných nádrží na Železnej studienke
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Mestské lesy v Bratislave začali s rekonštrukciou vodných nádrží na Železnej studienke. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

V rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy a na základe realizácie konkrétnych adaptačných opatrení vyplývajúcich z adaptácie na zmenu klímy sa začalo s postupnou obnovou dvoch vodných nádrží na Železnej studienke (č. 3 a č. 4), ktoré sú v správe Mestských lesov v Bratislave.

Revitalizácie odštartovali

Pracovníci mestskej organizácie začali minulý týždeň vodnou nádržou č. 4 pri Partizánskej lúke, odkiaľ vypustili vodu ako prípravu na rekonštrukčné práce na nádrži a jej celkovej revitalizácii, na ktorej už dlhodobo nefungovali ovládacie prvky. V pondelok 25. júla sa navyše začalo s pomalým vypúšťaním aj vodnej nádrže č. 3.

V súvislosti s vypúšťaním vody z vodných nádrží bolo nutné zabezpečiť ochranné opatrenia týkajúce sa ochrany chránených živočíchov, takéto práce musí robiť len odborne spôsobilá spoločnosť.

„Chránené živočíchy môžu zberať len odborne spôsobilé osoby, ktoré na to majú licenciu, to je zároveň aj podmienkou stavebného povolenia realizácie diela,“ informoval zástupca riaditeľa Mestských lesov Rudolf Ivičič.

Lastúrniky v hojnom počte

V rámci narábania s chránenými živočíchmi počas čistenia a rekonštrukcie nádrže č. 4 sa podarilo identifikovať okolo 4 300 kusov lastúrnikov – korýtka riečneho a rybničného. Lastúrniky budú po realizácii prác vrátené do svojho pôvodného životného prostredia.

V nadväznosti na prebiehajúce práce začali Mestské lesy súčasne aj s výlovom rýb a ďalších vodných živočíchov vo vodnej nádrži č. 4, ktoré boli presunuté do inej vodnej nádrže na Železnej studienke. Tak isto budú dočasne premiestnené aj živočíchy z nádrže č. 3, postup je rovnaký.

Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy

Projekt "Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy – pilotná aplikácia opatrení v oblasti zadržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí“ je spolufinancovaný grantom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky s celkovou sumou 3 318 925 eur.

Na čiastkový projekt Železná studienka – Rybníky 3 a 4 sú alokované prostriedky vo výške 238 440 eur. Projekt má celkovo 9 partnerov: okrem prijímateľa, ktorým je Hlavné mesto SR Bratislava, sú do projektu zapojené MČ Bratislava-Nové Mesto, Mestské lesy, MČ Bratislava-Petržalka, COWI (partner z Nórska), Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s., Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny ako aj Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

Termín ukončenia celého projektu je 30. apríl 2017.

Čítajte aj: Vrahovia zelene zbavujú ulice Bratislavy života

Čistenie na Železnej studničke
2
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM