KAW Rôzne Správy

V lesoch na Bratislavou pribúdajú PARÁDNE ohniská. Teraz ich však neskúšajte!

Ak sa prejdete po lesoparku, môžete nájsť prvé vynovené ohniská, ktoré majú základ z oceľovej skruže zapustenej v zemi.

Ilustračný obrázok k článku V lesoch na Bratislavou pribúdajú PARÁDNE ohniská. Teraz ich však neskúšajte!
Zdroj: Facebook.com/Jakub Mrva - Za zelenšiu Bratislavu

V lesoch na území Bratislavy je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva požiarov, preto je zakladanie ohňa a opekanie v lese zakázané. Previnilcom, samozrejme, hrozí pokuta.

Opekačka musí počkať

Zákaz kladenia ohňov sa spravidla vydáva pre celý kataster Bratislavy, teda platí aj v lesoch mimo lesoparku, napríklad na Devínskej Kobyle či v lužných lesoch. Zákaz kladenia ohňov môžu kontrolovať hasiči, mestská polícia, štátna polícia či lesná stráž mestských lesov.

Pracovníci údržby lesoparku tento čas využívajú na komplexnú opravu existujúcich miest na opekanie. "Okrem opravy ohnísk dopĺňame aj nízke lavičky na sedenie pri ohni a ‚A-sety‘ so stolmi na prípravu jedla a konzumáciu,“ spresnila bratislavská mestská organizácia Mestské lesy Bratislava.

Vynovené ohniská

Ak sa prejdete po lesoparku, môžete už nájsť prvé vynovené ohniská, ktoré majú základ z oceľovej skruže zapustenej v zemi. „Jemne vyvýšená obruba je z masívneho kameňa, na ktorý je možné položiť si tácku, chleba a podobne. Okolo obruby je ešte priestor vysypaný štrkom, ktorý ma minimalizovať riziko požiaru,“ opisuje ohniská bratislavský mestský a novomestský miestny poslanec Jakub Mrva.

Pri každom z ohnísk sú aj nové masívne lavičky a pribudnú aj stoly s lavicami na miestach, kde ešte nie sú.

Zatiaľ rekonštrukciou a doplnením lavičiek prechádzajú ohniská na Americkom námestí, viaceré na Železnej studničke, pri altánku na U Ceste (asfaltka medzi Železnou a Kamzíkom) či napríklad na čistinke Pod dubmi, neďaleko domčeka na strome,“ približuje umiestnenie ohnísk Mrva.

Doteraz pribudlo prvých desať takýchto ohnísk, do konca roku sa chystá ešte ďalších desať.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Mestská polícia Bratislava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM