Kultúra

V komnatách Primaciálneho paláca uvidíte fotografie ikonických stavieb Bratislavy

Na tom istom mieste sa vrámci DAAD 2019 uskutoční aj pravidelná výstava Development, ktorá je aktuálnou prehliadkou developerských projektov v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku V komnatách Primaciálneho paláca uvidíte fotografie ikonických stavieb Bratislavy
5
Galéria
Zdroj: TASR

Dni architektúry a dizajnu (DAAD) 2019 sa uskutočnia na pozadí 100. výročia založenia umeleckej školy Bauhaus. Podujatie sa bude zaoberať významom pozície pedagóga v procese formovania odborného „svetonázoru“ budúcich architektov. Informovala o tom architektka Tatiana Kollárová z vedenia festivalu.

Pestrosť architektúry

Na otvorení DAAD v utorok (28. mája) v Primaciálnom paláci vystúpil architekt Umberto Napolitano z uznávaného parížskeho ateliéru LAN. „Cieľom DAAD je podpora kvalitnej architektúry a dizajnu. Naším úsilím je tiež poukázať na omnoho hlbší význam profesií architekta a dizajnéra,“ uviedol jeden z hlavných organizátorov Ladislav Kollar.

Prvý večer patril formátu EGO, ktorý sa každoročne vracia k významným architektom v zrelej fáze profesionálneho i súkromného života. Na pódiu v kostole Klarisky prezentovali už 27. mája svoje práce Pavol Paňák a Martin Kusý.

Prehliadka developerských projektov

„Výstavný formát Superdesignstudio zas každoročne ponúka súčasnú architektúru a dizajn v historických komnatách Primaciálneho paláca. Tento rok je výstava koncipovaná v tandeme architektúry a dizajnu 20. storočia,“ priblížil Kollar. Tvoria ho veľkoformátové fotografie ikonických stavieb Bratislavy, ktorých autorkou je slovensko-srbská fotografka Olja Triašková-Stefanovičová.

V Primaciálnom paláci sa po novom uskutoční aj pravidelná výstava Development, ktorá je aktuálnou prehliadkou developerských projektov v hlavnom meste. „Opendesignstudio na pôde Fakulty architektúry STU opäť priblíži záverečné práce čerstvých absolventov štúdia architektúry a dizajnu. Táto inštitúcia sa zároveň znova stane dejiskom jarnej edície alternatívneho trhu Urban Market,“ dodal Kollar.

DAAD 2019 sa koná pod záštitou a s podporou Ministerstva kultúry SR. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. DAAD sa začali v pondelok 27. mája a potrvajú do 2. júna.

daad
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM