Samospráva

V Karlovej Vsi menia od septembra poplatky v škôlkach a školách

Podľa schváleného návrhu zaplatia rodičia v Karlovej Vsi od nového školského roku 30-eurový poplatok za škôlku, doteraz bola výška poplatku 19,80 eura.

Ilustračný obrázok k článku V Karlovej Vsi menia od septembra poplatky v škôlkach a školách
Zdroj: TASR

V Karlovej Vsi sa od septembra budú zvyšovať príspevky za dieťa v materskej škole (MŠ) či školskom klube detí (ŠKD). Poplatky sa zmenia aj v prípade stravovania, s uplatnením štátnej dotácie na obedy by však mali rodičia detí na základných školách i v poslednom ročníku škôlky zaplatiť od septembra menej ako doteraz. Novelizáciu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) v utorok schválili karloveskí poslanci.

Poplatok za škôlku bude vyšší

V dôvodovej správe samospráva zvýraznila, že výška poplatkov zákonných zástupcov dieťaťa za čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach sa nemenili od roku 2015. "Odvtedy zásadne vzrástli ceny surovín a energií na prípravu jedál a rovnako aj objem mzdových prostriedkov v dôsledku prijatých legislatívnych zmien,“ upozornila mestská časť.

Podľa schváleného návrhu zaplatia rodičia v Karlovej Vsi od nového školského roku 30-eurový poplatok za škôlku (bez poplatku za stravu), doteraz bola výška poplatku 19,80 eura. Mení sa i výška poplatku za školský klub detí (ŠKD) z 15,50 na 20 eur.

Zmeny v stravnom

Zmeny sa týkajú aj poplatkov za stravovanie – jednak tzv. režijného poplatku, ktorý bol doteraz vo výške 0,10 eura za stravnú jednotku, od septembra to bude 0,50 eura za jednu stravnú jednotku v MŠ, resp. 0,75 eura za odobratú stravnú jednotku v prípade ZŠ. Zmeny sa týkajú aj „stravného“, teda poplatku za nákup potravín.

Menia sa totiž finančné pásma, stanovené rezortom školstva s ohľadom na vek stravníkov. Po novom tak napríklad za žiaka na 1. stupni ZŠ bude poplatok 1,21 eura namiesto doterajších 1,09 eura za jednu stravnú jednotku. Výraznejšie narastá poplatok v MŠ (z 1,27 na 1,54 eura), kde však stravnú jednotku tvorí desiata, obed i olovrant (v ZŠ len obed).

Doplnia personál

Pri porovnaní poplatkov a zohľadnení štátnej dotácie na obedy, by sa výrazné zvýšenie malo dotknúť celkových poplatkov za škôlku, z terajších 47,20 eura (prepočítané na 20 pracovných dní) na 70,80 eura. V poslednom roku škôlky (poplatok za škôlku sa neplatí, naopak platí dotácia štátu na obedy) sa však celkový poplatok zníži o viac než desať eur z 27,40 eura na 16,80 eura.

Na základných školách má po zmene poplatku za stravné a režijné na stravu i zohľadnení dotácie na obedy klesnúť poplatok za mesačné stravovanie pri 20 pracovných dňoch o viac ako osem eur (8,60 – I. stupeň ZŠ, 8,20 eura – II. stupeň ZŠ).

V súhrnom vyjadrení bude rodič za žiaka na I. stupni ZŠ, navštevujúceho ŠKD a stravujúceho sa v jedálni platiť mesačne o štyri eurá menej (pri 20 pracovných dňoch).

Nárast financií pre školské zariadenia z vyšších rodičovských poplatkov by malo ísť nielen na pokrytie zvýšených prevádzkových nákladov, ale v súvislosti s predpokladaným nárastom stravníkov v jedálňach ZŠ aj na potrebné personálne posilnenie i doplnenie materiálno-technologického vybavenia.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM