KAW Rôzne

V erbe Nového Mesta mohla byť aj skúmavka a panelák

Symboly, ktoré nakoniec zvíťazili, však zobrazujú niečo celkom iné.

Ilustračný obrázok k článku V erbe Nového Mesta mohla byť aj skúmavka a panelák
Zdroj: internet

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto sa skladá z dvoch území – Nové Mesto a Vinohrady. Pri zostavovaní symbolu pre túto mestskú časť sa nedalo vychádzať z miestneho pečatidla tak, ako to je u väčšiny mestských častí.

Nové Mesto teda vyberalo autora nového erbu. Najúspešnejší bol architekt Jaroslav Kocka. Snažil sa skĺbiť dva rovnocenné znaky, ktoré mestskú časť charakterizujú.

Základom erbu sa stali dve figúry, ktoré majú historický pôvod v tejto časti Bratislavy.

Nové Mesto symbolizuje budova stanice konskej železnice, ktorú stavali v rokoch 1838 až 1840. Časť Vinohrady je zastúpená bohatým strapcom hrozna.

Erbom v tejto podobe sa Nové Mesto môže pochváliť od 12. januára 1993.

Použitie staničnej budovy ako hlavného motívu je v súlade so zvyklosťami mestskej heraldickej tvorby. Táto budova je najzaujímavejšou a najhodnotnejšou historickou stavbou tejto mestskej časti.

Skúmavka, panelák či ihrisko?

Pri erboch je totiž zvykom, že v nich dominuje jedinečná a pre danú lokalitu charakteristická architektúra alebo symbol zdroja obživy miestnych obyvateľov.

V čase, keď sa o podobe erbu uvažovalo, dostalo sa na stôl zástupcov mestskej časti 12 návrhov. Do štítu vtedy navrhli aj pôdorys futbalového ihriska, skúmavku či panelák. Rozhodlo sa však v prospech stanice konskej železnice a vinohradníckeho motívu.

Nakoniec však odborníci skonštatovali: „Erb Bratislavy – Nového Mesta voľbou a heraldickou úpravou stanice prvej konskej železnice a strapcom hrozna treba chápať ako symbol historizujúci, po heraldickej stránke úplne správny a pre Nové Mesto rozhodne výstižný.“

Čítajte aj: Vydry a ryby v erbe Karlovej Vsi sa neujali

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM