KAW Rôzne

Vydry a ryby v erbe Karlovej Vsi sa neujali

Súčasnej podobe symbolu mestskej časti predchádzalo viacero návrhov.

Ilustračný obrázok k článku Vydry a ryby v erbe Karlovej Vsi sa neujali
Zdroj: TASR

Tradícia erbov na území Slovenska má viac ako sedemsto rokov. Pôvodne ich používali stredovekí bojovníci ako súčasť svojej výzbroje. Odhaľujú často skryté súvislosti histórie.

Vydry a ryby

Karlova Ves bola vždy súčasťou niektorého územného celku, takže dlhé obdobie svojej histórie samostatný erb nemala. Najprv patrila pod Devín, neskôr sa dostala do územnej správy mesta Bratislavy. O erbe sa začalo uvažovať, až keď vznikol Miestny úrad v Karlovej Vsi.

Erb sa v roku 1991 pokúsili navrhnúť akademický maliar Miroslav Cipár a sochár Juraj Hovorka. Vypracovanie sa však neujalo. Súčasťou ich predstavy erbu boli vydry a ryby ako znak potokov Suchej a Veľkej Vydrice. Pôvodná osada sa nachádzala na pravej starne Suchej Vydrice.

Druhý pokus

Ďalší návrh vytvoril miestny kronikár RNDr. Š. Borovský. Mal na štíte kráľovskú korunu, písmeno C, ktoré bolo iniciálou slova Carolus, kráľovskú ľaliu, dva strapce hrozna a v dolnej časti erbu vlny vody ako symbol Dunaja.

Po konzultácii s heraldikom profesorom Jozefom Novákom erb zjednodušili. Zvíťazilo písmeno C v štíte a v jeho strede strapec hrozna.

Farba štítu je modrá, písmeno a strapec sú vo farbe zlatého kovu.

Symboly Karlovej Vsi

Písmeno C symbolizuje kráľa Karola I. Roberta z rodu Anjouvcov, ktorý v prvej polovici 14. storočia zabezpečoval ochranu krajiny a s nimi aj vtedajšiu Bratislavu pred vojnou. Obdobie mieru prialo úspešnému rozvoju obce a budovaniu jej hospodárstva.

Strapec hrozna v erbe predstavuje vinohradnícku tradíciu Karlovej Vsi.

Siaha do obdobia príchodu rímskych vojsk a pretrvávala až do šesťdesiatych rokov minulého storočia, kedy vinice museli ustúpiť modernej mestskej výstavbe. Výtvarné spracovanie jednotlivých variantov je dielom grafika Renalda Valu, akademického sochára Jozefa Vachálka a záverečný originál vytvoril grafik Kristián Hrda.

Erb schválili poslanci na zasadnutí Miestneho zastupiteľstva Karlovej Vsi 27. júna 1991.

Čítajte aj: Ružinov pôvodne ružu v erbe nemal. Ako sa tam dostala?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM