Správy Samospráva

V Dúbravke by mali od septembra pribudnúť dve škôlky. Koľko detí sa do nich zmestí?

Nové materské školy vzniknú v zrekonštruovanej bývalej škôlke na Fedákovej ulici a v budove Pedagogickej a sociálnej akadémie na Bullovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku V Dúbravke by mali od septembra pribudnúť dve škôlky. Koľko detí sa do nich zmestí?
6
Galéria

Do siete škôl a školských zariadení by mali 1. septembra pribudnúť dve nové materské školy v bratislavskej Dúbravke. Zrekonštruovaná bývalá škôlka na Fedákovej ulici i dispozičnými úpravami vytvorená škôlka v budove Pedagogickej a sociálnej akadémie na Bullovej ulici. Návrh na ich zaradenie do siete škôl od nového školského roka schválili poslanci mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

Nedostatok miest pre deti

Rozširovanie kapacít materských škôl v Dúbravke reaguje na fakt, že samospráva nemôže už viacero rokov uspokojiť veľký počet žiadostí o umiestnenie detí do predškolských zariadení. Napríklad v roku 2015 ich prijala mestská časť až 534, mohla však prijať iba 274 detí. Počet narodených detí sa v mestskej časti kontinuálne zvyšuje, kým v roku 2013 sa narodilo 293 detí, v roku 2014 to bolo už 338 a v roku 2015 až 378 detí.

V budove na Fedákovej ulici bude miesto pre 92 škôlkarov. O chod sa bude starať osem pedagogických a päť nepedagogických zamestnancov. Náklady na prevádzku, hradené z rozpočtu mestskej časti, sa odhadujú na 180-tisíc eur ročne. Budovu na Fedákovej ulici mestská časť rekonštruuje prostredníctvom vlastných prostriedkov i vládnej dotácie určenej na rozširovanie kapacít škôlok.

Na Bullovej vznikne štvortriedna škôlka s kapacitou 82 miest. Investorom dispozičných úprav je stredná škola, zrekonštruované priestory budú odovzdané mestskej časti do užívania. Náklady na prevádzku, ktoré sa odhadujú na 170-tisíc eur ročne, bude hradiť mestská časť. V škôlke by malo pôsobiť osem pedagogických a štyria nepedagogickí zamestnanci.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM