Správy

V Devínskej Novej Vsi vyrástlo pri železničnej stanici nové bezplatné parkovisko

Nové parkovisko pri železničnej stanici má kapacitu 41 miest a pre vodičov, ktorí ho budú využívať, je bezplatné.

Ilustračný obrázok k článku V Devínskej Novej Vsi vyrástlo pri železničnej stanici nové bezplatné parkovisko
2
Galéria
Zdroj: ŽSR

Obyvatelia a návštevníci Devínskej Novej Vsi majú od pondelka (12. november) k dispozícii nové parkovisko. Vyrástlo pri železničnej stanici. Bratislava24.sk informovala Ivana Popluhárová, zástupkyňa riaditeľky Odboru komunikácie GR ŽSR.

Nové parkovisko

Parkovisko vybudovala mestská časť v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR). Ide o jeden z prvých príkladov konkrétnej realizácie projektu budovania parkovísk pri železničných staniciach, ktorý ŽSR začali v marci tohto roku. Funguje na jednoduchom princípe. ŽSR poskytnú za zvýhodnené nájomné svoje voľné plochy pri železničných staniciach, obec alebo mesto na tejto ploche na vlastné náklady vybuduje parkovisko, ktoré bude spravovať.

To v Devínskej Novej Vsi má kapacitu 41 miest a pre vodičov, ktorí ho budú využívať, je bezplatné. Mestská časť v zmysle nájomnej zmluvy, platnej na najbližších desať rokov s možnosťou jej predĺženia o ďalších päť rokov zaplatí ročne ŽSR celkové nájomné 240,68 eur, t. j. 0,22 eur/m2 a bude sa na vlastné náklady starať o jeho celoročnú (najmä zimnú a letnú) údržbu.

"Cieľom našej vzájomnej spolupráce je prispieť k riešeniu zlej dopravnej situácie v Bratislave a okolí, zlepšiť prístup k železničnej stanici. Je to príklad, ako sa dá premeniť výborná spolupráca mesta a manažéra infraštruktúry. Vieme tak pritiahnuť viac cestujúcich na železnicu, ponúknuť im výhodnú kombináciu spojenia auto – vlak, a tým odľahčiť centrum Bratislavy od náporu osobných áut,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Vlakom do Bratislavy

Vzájomnú spoluprácu si pochvaľuje aj starosta mestskej časti Milan Jambor: "Veľmi sa teším, že sme náš dlhodobý problém s parkovaním pri železničnej stanici vyriešili týmto elegantným a pre obidve strany výhodným riešením. Najväčším prínosom však bude nové parkovisko pre vodičov, ktorí sa kvôli nedostatku parkovacích miest pri stanici každý deň zbytočne stresovali. Verím, že mať naši občania o dôvod viac využiť pri cestovaní do Bratislavy vlak.“

Nové parkovisko výrazne zlepší aj situáciu obyvateľov priľahlých ulíc pri železničnej stanici v Devínskej Novej Vsi, kde doteraz parkovali návštevníci stanice.

Budovanie parkovísk

V súvislosti s projektom budovania parkovísk pri železničných staniciach, so zvýšením počtu parkovacích miest ŽSR posúdili 150 lokalít v rámci celého Slovenska. Po výzve, ktorú ŽSR v marci 2018 zverejnili, bolo za účelom spolupráce oslovených 90 miest a obcí, z toho 43 v rámci celého Slovenska zatiaľ na ponuku nereagovalo.

Potešujúce však je, že až 47 miest a obcí prejavilo záujem o spoluprácu v tomto projekte a vo viacerých z nich už boli uskutočnené rokovania. Uzatvoriť nájomnú zmluvu, ktorá je zo strany ŽSR finálnym štádiom, sa podarilo v dvoch obciach, a to Bratislava-Devínska Nová Ves a v Lehniciach.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM