Ľuba Lesná Samospráva

V čom ste lepší? Pýtali sme sa kandidátov na primátora

Prinášame prvú časť ankety s kandidátmi na primátora hlavného mesta. Naše otázky zneli: V čom budete podľa vás lepší ako ostatní kandidáti? Kto vás podporuje?

Ilustračný obrázok k článku V čom ste lepší? Pýtali sme sa kandidátov na primátora
Zdroj: Webnoviny.sk

Na tieto dve otázky odpovedali štyria kandidáti na primátorskú stoličku. Ide o súčasného primátora Milana Ftáčnika, známeho herca, politika, ale aj tribúna novembrovej revolúcie Milana Kňažka, právnika a komunálneho politika Iva Nesrovnala a občianskeho aktivistu Miroslava Draguna.

V čom budete podľa vás lepší ako ostatní kandidáti?

Milan Ftáčnik: Mám konkrétne skúsenosti z riadenia mesta, mám aj výsledky, ktoré posunuli Bratislavu dopredu. Poznám veľmi dobre aj to, ako funguje mestská časť. Napriek veľkým finančným problémom, ktoré sme riešili ako dedičstvo minulého obdobia, sa mi podarilo získať do mesta peniaze na podporu verejnej dopravy vo výške 300 mil. eur z európskych fondov. Aj vďaka tomu sme rozbehli viaceré projekty, vrátane rekonštrukcie Starého mosta, ktoré treba dokončiť. Napriek tomu, že som sociálny demokrat a väčšina v zastupiteľstve bola pravicová, dokázal som nachádzať zhodu v rozhodujúcich otázkach fungovania mesta.

Milan Kňažko: Neprináleží mi hodnotiť kvalitu kandidátov, to urobia Bratislavčania 15. novembra. Ako primátor však chcem konečne začať riešiť konkrétne problémy, či už je to kvalita ciest, a to cez navýšenie rozpočtu na údržbu, ale aj pri parkovaní zavedením mestského parkovacieho systému. Osobitná kapitola je zeleň v Bratislave a samozrejme nastavenie pravidiel pre výstavbu v meste tak, aby verejný záujem nebol až na druhom mieste za záujmami developerov. To hovorím najmä o ich príspevku k rozvoju danej lokality, ale napríklad aj o tom, aby počet bytov, či kancelárií násobne neprekračoval kapacity ciest a infraštruktúry v danej lokalite. Ale samozrejme, ak by som si nemyslel, že viem ponúknuť viac, ako ostatní kandidáti, tak nekandidujem.

Ivo Nesrovnal: Moji protikandidáti Milan Ftáčnik aj Milan Kňažko sa pohybujú v politike v rôznych funkciách už 25 rokov. Ja som žil a pracoval v zahraničí ako právnik a manažér, a tieto moje skúsenosti chcem teraz ponúknuť Bratislavčanom. Bratislava si už nemôže dovoliť ani diskutovať, ani spomínať, musíme začať konať a riešiť nahromadené problémy, lebo v roku 2018 už bude neskoro.

Miroslav Dragun: Bratislava potrebuje generačnú politickú výmenu. Preto si myslím, že moja mladosť, dravosť a odhodlanie zmeniť Bratislavu ma robí správnym kandidátom na primátora Bratislavy.

Kto vás a vašu kandidatúru podporuje?

Milan Ftáčnik: Tak ako v roku 2010, aj v tohtoročných voľbách budem kandidovať ako nezávislý kandidát, ktorý má vďaka petícii občanov oprávnenie uchádzať sa znovu o funkciu primátora. Moje rozhodnutie znovu sa uchádzať o dôveru najviac ovplyvnili obyvatelia mesta, ktorí mi dávajú najavo svoju podporu. Rokoval som aj so všetkými relevantnými politickými stranami v meste o ich prípadnej podpore mojej kandidatúry. Oficiálne ma podporila strana SMER-SD.

Milan Kňažko: Som nezávislý kandidát, ak sa však niekto rozhodne ma podporiť, nebránim sa tomu. Som totiž presvedčený, že na presadenie zmeny v Bratislave je nevyhnutné, aby sa neštiepili hlasy stredo-pravých voličov medzi viac kandidátov.

Ivo Nesrovnal: Tri mesiace pred voľbami som sa rozhodol, že odídem z SDKÚ-DS a budem kandidovať ako nezávislý kandidát. Nechcel som už byť súčasťou politických hier a obchodov. Ak sa nejaká strana rozhodne ma podporiť, budem rád, ale za podporu neprevezmem žiadne politické záväzky.

Miroslav Dragun: Podporuje ma v prvom rade moja rodina a priateľka. Medzi mojich podporovateľov patria kolegovia z OZ Nie ropovodu a taktiež množstvo obyvateľov Bratislavy. Veľa ľudí mi pri spoločných stretnutiach hovorí, že mi drží palce a že Bratislava potrebuje na svojom čele mladú krv.

Už čoskoro uverejníme ďalšiu časť našej ankety. V ankete chýbajú odpovede Tatiany Kratochvílovej, ktorej kandidatúra v čase prípravy článku ešte nebola známa.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM