Kultúra

V centre Bratislavy je výstava veľkých malieb a vtipných keramických objektov

Podzemnú galériu Michalský dvor v centre Bratislavy zaplnili svojou novou tvorbou dvaja výtvarníci. Tohtoročnými veľkoplošnými pestrofarebne maľovanými obrazmi Ján Hlavatý a keramickými objektmi Mária Banášová.

Ilustračný obrázok k článku V centre Bratislavy je výstava veľkých malieb a vtipných keramických objektov
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa kurátorky výstavy Márie Horváthovej táto expozícia prináša zaujímavý dialóg dvoch rozdielnych autorských konceptov. Figurálnej keramickej plastiky determinovanej jedinečným ironizujúcim pohľadom na realitu a abstraktnej maľby, v ktorej dominuje eruptívna farebnosť a veľkorysosť maliarskeho gesta.

„Okrem jemnej irónie a povestného banášovského humoru je základným prvkom keramickej tvorby Márie Banášovej predovšetkým dejovosť. Úžasná schopnosť vo výrečných gestách, pózach, náznakoch a symboloch vyrozprávať príbehy, ktoré majú zväčša nadčasovú platnosť. Ich ‚hrdinovia‘ sú často postavení na piedestál, ale zároveň je čitateľná aj ich odvrátená tvár,“ hodnotí vtipné drobné postavy a iné objekty kurátorka.

Podľa nej Ján Hlavatý patrí k najvýznamnejším predstaviteľom našej generácie, ktorá nastúpila v polovici 80. rokov minulého storočia a demonštratívne uviedla na slovenskú výtvarnú scénu fenomén známy v stredoeurópskom prostredí pod pojmom postmoderna. Jeho maľbu charakterizuje protiklad expresívneho i lyrického, intelektuálneho i naivného ale i štylizácia výtvarnej reči na hranicu predmetného sveta, kde len ojedinelé detaily sprostredkúvajú vizuálny kontakt s realitou a dávajú interpretovanej informácii nový rozmer.

Výstava potrvá do 29. mája.

Prečítajte si tiež: Kniha Bratislava na starých pohľadniciach prezrádza jej podoby spred 100 rokov

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM