Aktualizované Správy Komunálne voľby

V Bratislavskom kraji sa nič NEMENÍ: Juraj Droba zostane sedieť v kresle župana

Bratislavskému kraju šéfoval štyri roky Juraj Droba. Ako to bude po voľbách? Pozrite si predbežné výsledky.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislavskom kraji sa nič NEMENÍ: Juraj Droba zostane sedieť v kresle župana
3
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V sobotu (29.10.) sa na Slovensku premiérovo konali spojené voľby. Vyberali sme si zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov.

Voliť mohli viac ako 4 milióny ľudí

Od siedmej hodiny ráno sa volilo v 2 926 obciach, mestách a mestských častiach. V piatich sa konali len krajské voľby, pretože v nich neevidovali žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. Zriadených bolo 6 010 volebných okrskov. Voliť mohlo prísť takmer 4,41 milióna ľudí. Prvýkrát hlasovať vo voľbách mohlo približne 140-tisíc mladých ľudí.

Dobojované je aj v Bratislavskom kraji. Ako dopadli voľby na post šéfa Bratislavského samosprávneho kra­ja?

Zmena sa nekoná

Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, je jasné, že Bratislavskému kraju bude ďalšie štyri roky naďalej šéfovať Juraj Droba.

Drobu volilo 63,6 percenta hlasujúcich. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Mažgút priznal porážku v boji o post predsedu BSK a pogratuloval Drobovi. Opätovne zvolený šéf kraja sa mu poďakoval.

Droba oslavuje

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba už pred polnocou oslávil opätovné víťazstvo vo voľbách. Post šéfa kraja bude zastávať ďalšie volebné obdobie.

Na tlačovej konferencii po sčítaní nadpolovičnej väčšiny hlasov skonštatoval, že výsledky ho prekvapili a vyhlásil sa za víťaza.

Posledných päť rokov v BSK je príbeh úspešných piatich rokov,“ povedal Droba a pripomenul výsledky svojej práce a úspechy kraja vo viacerých oblastiach. Vyzdvihol aj prácu zamestnancov kraja. Poďakoval sa za podporu strane SaS a ďalším, ocenil aj spoluprácu s Progresívnym Slovenskom a stranou Team Bratislava. Poukázal na dobrú spoluprácu aj s ľuďmi mimo jeho strany v rámci kraja. Zároveň avizoval, že aj v úvode tohto volebného obdobia pripraví programový plán pre Bratislavský kraj.

Drobovi pogratuloval aj líder SaS Richard Sulík. „Som veľmi hrdý a nadšený takýmto našim nominantom,“ povedal a zaželal mu rovnako úspešné ďalšie volebné obdobie.

Okrem Juraja Drobu sa o post predsedu BSK uchádzali aj Ivan Bošňák (ODS, DS, Spolu a Šanca), Milan Lopašovský (SMS), Ján Mažgút (Smer-SD, SNS), Magdaléna Sulanová (ĽSNS), Andrej Trnovec (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Dušan Velič (Za ľudí, Sme rodina, KDH, Maďarské fórum) a Štefan Zima (Republika).

Droba kandidoval na post šéfa BSK za trojkoalíciu, ktorú do jesenných volieb vytvorila mestská strana Team Bratislava, mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) a parlamentná Sloboda a Solidarita (SaS). Koalícia bola podľa neho postavená tak, aby dávala zmysel.

Správu budeme aktualizovať.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM