ELA Rôzne

V bratislavskej MHD testujú nový typ vyhlasovania zastávok: Začujete hlas umelej inteligencie

Cestujúci v bratislavskej MHD sa môžu v týchto dňoch stretnúť v niektorých vozidlách s inovovaným akustickým vyhlasovaním zastávok.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskej MHD testujú nový typ vyhlasovania zastávok: Začujete hlas umelej inteligencie
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Od pôvodného sa odlišuje nielen úvodným gongom, ale najmä tým, že názvy zastávok boli vygenerované syntetizátorom hlasu založenom na umelej inteligencii. Informuje o tom imhd.sk na svojom webe.

Ucho bežného cestujúceho však to, že nejde o prirodzený ľudský hlas, ani nemusí postrehnúť.

„Vyhlasovanie zastávok pomocou umelého hlasu by malo v budúcnosti zrýchliť a zefektívniť zavádzanie nových názvov zastávok a rôznych informačných hlásení. Určite nezanedbateľnou bude pre dopravný podnik aj finančná úspora,“ píše sa na webe imhd.

Iba testujú

Bratislavský dopravný podnik nový typ vyhlasovania zastávok zatiaľ iba testuje, preto sa nachádza iba v niekoľkých vozidlách rôznych typov (autobusy, električky, trolejbusy), aby ho bolo možné overiť na rôznych typoch reproduktorov, ktoré sa v jednotlivých vozidlách používajú. Nemusí preto ísť ešte o definitívnu verziu nových hlásení.

Súčasné akustické vyhlasovanie zastávok bolo v prostriedkoch bratislavskej MHD zavádzané postupne od roku 2001, kedy sa začali dodávať prvé nové vozidlá vybavené digitálnymi hlásičmi zastávok BUSE BS 200. hlásení zastávok je riadené automaticky palubným počítačom bez zásahu vodiča.

Hlas redaktorky

Pôvodné názvy zastávok a informačné hlásenia nahrala bývalá redaktorka Slovenského rozhlasu Ľubica Tvarožková, ktorej hlásenia sú známe aj zo slovenských vlakov a tatranských električiek.

Pri vzniku nových zastávok, alebo zmene názvov existujúcich zastávok bolo v priebehu rokov potrebné dopĺňať digitálne nahrávky o nové názvy, čo bolo časovo i finančne náročné. Neskôr boli doplnené aj anglické verzie niektorých hlásení, ktoré boli nahraté mužským hlasom.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM