Rôzne

V Bratislave žije až 8 000 pouličných mačiek

Pouličné mačky sú veľmi užitočné, pretože fungujú ako najúčinnejšia deratizácia. Denne ulovia aj 20 myší a dospelá mačka nemá problém ani s potkanmi.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave žije až 8 000 pouličných mačiek
Zdroj: TASR

V hlavnom meste počas minulého týždňa odchytili, sterilizovali a ošetrili ďalšie desiatky mačiek. V rámci kastračnej akcie sa podarilo vysterilizovať vyše 70 mačiek, od jari je to celkovo takmer 400. S kastračnými akciami začali dobrovoľníci v marci tohto roka. Pouličné mačičky odchytávajú v rôznych lokalitách Bratislavy.

„S akciou sme veľmi spokojní. Vzhľadom na dovolenkové obdobie bolo menej účastníkov, preto sme aj rátali s nižším počtom, ale výsledok prekonal aj naše očakávania. Chytilo, ošetrilo a kastrovalo sa približne 77 mačiek, čo je v tom teple vynikajúci výsledok,“ uviedla jedna z organizátoriek akcie Simona Vitanová. Na odchyt sa používali špeciálne klietky, ktoré mačke neublížia.

Užitoční lovci

Odhaduje sa, že v Bratislave žije asi 6 000 až 8 000 pouličných mačiek. Mačka je plodná už vo veku päť mesiacov a môže mať až trikrát za rok priemerne päť mačiatok. „Pouličné mačky často nie sú obľúbené medzi ľuďmi, ale sú veľmi užitočné, pretože fungujú ako najúčinnejšia deratizácia. Mačka uloví denne aj 20 myší a dospelá mačka nemá problém ani s potkanmi, na ktorých sú jedy a iné nástrahy často neúčinné. Preto by sme mačky nemali z mesta a z ulíc vyháňať, ale regulovať ich počet humánnym spôsobom, a tým je práve kastrácia,“ hovorí ďalšia z organizátoriek Lenka Učníková.

Veterinárnu časť opäť zabezpečila ambulancia Veterinka. Každá mačička bola zaevidovaná, ošetrená proti parazitom a sterilizovaná/kas­trovaná. Kastrované mačky sa označili zástrihom do uška, aby bolo na prvý pohľad jasné, že sú kastrované a pod veterinárnou kontrolou. Následné ich vypustili naspäť do pôvodnej lokality.

Akcia je iniciatívou skupiny dobrovoľníkov, prvé dve hradili dobrovoľníci zo zbierky a vlastných zdrojov, teraz sa im podarilo získať financie od mesta v rámci občianskeho rozpočtu. Záujemcovia sa môžu zapojiť do zbierky na úhradu veterinárnych nákladov a pokračovanie kastrácii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM