Kultúra

FOTO: V Bratislave si pripomínali zahraničných Slovákov aj folklórne súbory

Tohtoročný Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí je podľa ÚSŽZ osobitý, pretože korešponduje so 75. výročím Slovenského národného povstania aj s 30. výročím Nežnej revolúcie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Bratislave si pripomínali zahraničných Slovákov aj folklórne súbory
6
Galéria
Zdroj: TASR

Deň zahraničných Slovákov si v piatok pripomínala verejnosť v Sade Janka Kráľa aj na Hlavnom námestí. Súčasťou spomienky bol i kultúrny program, na ktorom vystúpili folklórne súbory Slovákov žijúcich v Austrálii, Čiernej Hore alebo USA. Informoval o tom Ľudovít Pomichal z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

Deň zahraničných Slovákov

ÚSŽZ si pamätný deň uctil v piatok dvoma akciami. Prvá bola kladenie kytíc k základnému kameňu potenciálneho Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa. Na tom sa zúčastnil predseda ÚSŽZ Ján Varšo, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský a štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek.

„Krajania sú našimi najlepšími diplomatmi, keďže svojou prítomnosťou a tvorivosťou prispievajú k šíreniu dobrého mena Slovenska a rozvoju slovenskej kultúry v zahraničí. Robia to so zápalom a bez nároku na odmenu,“ uviedol Parízek.

Podujatie pokračovalo večer na Hlavnom námestí, kde sa začal kultúrny program. Ešte pred ním sa prihovoril verejnosti Varšo. Uviedol, že je Deň zahraničných Slovákov sviatkom „na počesť tých našich krajanov, rodákov a priateľov Slovenska, ktorí v rôznych historických obdobiach a z rôznych dôvodov opustili územie Slovenskej republiky a v zahraničí reprezentuju nás, slovenský jazyk, slovenské tradície, slovenskú kultúru a tvoria akýsi most medzi Slovenskou republikou a ich novými domovskými krajinami.“

Osobitý pamätný deň

V rámci programu Sme jedna rodina vystupujú krajanské súbory a jednotlivci – FS Liptár z Austrálie, FK Fogáš z Českej republiky, Štúdio Fénix z Čiernej Hory, SKUS Fraňo Strapač z Chorvátska, Komorný zbor Zvony a insitní umelci zo Srbska, FS Naša fajta z Ukrajiny a Detský FS Šarišan z USA.

Tohtoročný Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí je podľa ÚSŽZ osobitý, pretože korešponduje so 75. výročím Slovenského národného povstania aj s 30. výročím Nežnej revolúcie.

Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM