Eva Sládková Rôzne Správy

V Bratislave sa môžete ocitnúť uprostred II. svetovej vojny. Ktoré miesta pripomínajú boje?

Nové Mesto, Petržalka, ale aj Staré Mesto. Po celej Bratislave nájdete autentické pripomienky bojov z konca 2.svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa môžete ocitnúť uprostred II. svetovej vojny. Ktoré miesta pripomínajú boje?
Zdroj: Eva Sládková

Možno okolo nich chodíte denne a ani neviete, že ide o vzácne historické vojenské pamiatky. V Novom Meste na Zátiší, ale aj v Petržalke v poli v Kopčanoch, či uprostred sídliska na Strečnianskej ulici alebo v centre na Martinengovej ulici, ba dokonca na Kuchajde. Všade tam sa nachádzajú nemecké protitankové steny. Niektoré sa zachránili vďaka Zelenej hliadke, iné objavili členovia Petržalského okrášľovacieho spolku.

Optimisti fašisti

„Tieto steny tu postavili Nemci na konci vojny. Oni totiž stále verili v zázrak a mysleli si, že sa im podarí zastaviť ruský, respektíve sovietsky postup. Vtedy však už bola porážka nacizmu nezvratná,“ vysvetľuje Ernest Huska z Petržalského okrášľovacieho spolku.

Protitankové steny boli vlastne do betónu zaliate oceľové strieľne, v ktorých bolo delo. Strieľne sú koristné, sovietske.

„Keď Nemci v roku 1941 prevalcovali Molotovovu líniu, ktorá išla od Baltického mora až ku Karpatom, brali všetko. Mali totiž nedostatok materiálu a tak ho priniesli až sem,“ dodáva Ernest Huska.

Uprostred vojny

Na betóne vidno zárezy. Tam boli drevené trámy, na nich maskovacia plachta, ktorá kryla obsluhu, teda vojakov a protitankové delo.

„Sú to zrejme stopy po guľomete. Ja vždy vravím, že keď strčíte prst do týchto jamôk, ocitnete sa uprostred II. svetovej vojny,“ vysvetľuje nadšenec histórie.

Pamätihodnosti

V Bratislave máme teda takéto protitankové steny na rôznych miestach. Tá uprostred sídliska je na Strečnianskej ulici v Petržalke a celú ju nechal vykopať zo zeme Petržalský okrášľovací spolok, ktorý pri nej osadil informačnú tabuľu v troch jazykoch.

„Spojili sme sa Mestským ústavom ochrany pamiatok, získali sme oficiálny súhlas a je zaradená medzi pamätihodnosti celomestského významu. Napriek tomu, keď projektant kreslil trasu električky, nemilosrdne ju nakreslil rovno cez stenu. My sme ale protestovali a dohodli sme sa, že pred výstavbou bude stena posunutá o pár metrov ďalej,“ uzatvára Ernest Huska z Petržalského okrášlovacieho spolku.

Protitankové steny
6
Galéria
Zdroj: Eva Sládková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM