Kultúra

V Bratislave otvorili Múzeum fotografie

V Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave je nová kultúrna inštitúcia. Sprístupnili v nej Múzeum fotografie, ktoré zatiaľ vlastní zbierku fotografií z druhej polovice 20. storočia a zo súčasnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave otvorili Múzeum fotografie
Zdroj: TASR

Múzeum fotografie v Bratislave sprístupnili verejnosti prvou expozíciou. Nová kultúrna inštitúcia na Slovensku je v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v centre Bratislavy.

„Expozícia je rozdelená na dve časti. Prvá predstavuje velikánov slovenskej fotografie, tie najhlavnejšie osoby druhej polovice 19. a začiatku 20. storočia spolu s exponátmi historických fotoaparátov a panelmi, ktoré informujú o histórii slovenskej a svetovej fotografie, fotografických technikách a osobnostiach. V druhej časti je výstava z budovania Košicko-bohumínskej železničnej trate. Fotografie z rokov 1871–1872 sú zapožičané z archívu železníc SR,“ uviedol na stredajšom (1. 6.) otvorení múzea jeho nový kurátor Martin Kleibl.

Fotoaparáty a iné exponáty zapožičali Slovenské technické múzeum Košice, Etnografické múzeum Martin, Spišské múzeum Levoča, Múzeum Spiša Spišská Nová Ves, Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, Archív Železnice Slovenskej republiky i súkromní zberatelia Zora Ondrejčeková, Anton Fiala a František Tomík.

Plány múzea

V budúcnosti plánuje nová inštitúcia vytvoriť stálu expozíciu. Zatiaľ sa v nej budú striedať výstavy v polročných cykloch od počiatkov fotografie do roku 1918. Toto historické obdobie bude múzeum skúmať v spolupráci s VŠVU a ďalšími inštitúciami aj inými odborníkmi.

Múzeum fotografie založilo občianske združenie FOTOFO a SEDF. Zatiaľ vlastní zbierku fotografií z druhej polovice 20. storočia a zo súčasnosti. Časť z nej bola prvýkrát prezentovaná počas minuloročného medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave.

Avizovala tak vznik múzea a výstava bola v Roman Fecik Gallery s názvom Zo zbierok fotografie, kde sa prezentovala typická tvorba viac ako 30 súčasných aj už nežijúcich slovenských autorov.

Čítajte aj: Zberateľská udalosť roka odštartuje v Inchebe

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM