Kultúra Kultúra

Zberateľská udalosť roka odštartuje v Inchebe

Na veľtrhu v Bratislave sa stretne takmer 180 vystavovateľov zo sedemnástich krajín. Ani tento rok nebudú chýbať hodnotné a vzácne kúsky.

Ilustračný obrázok k článku Zberateľská udalosť roka odštartuje v Inchebe
Zdroj: TASR

Tisíce zaujímavých a vzácnych zberateľských exemplárov z oblasti filatelie, filokartie, numizmatiky, faleristiky, minerálov a drobných starožitností ponúkne medzinárodný zberateľský veľtrh v Inchebe. Bratislavské zberateľské dni sú dôkazom, že zberateľstvom je ešte stále posadnutých mnoho ľudí. Na výstavisku sa stretne takmer 180 vystavovateľov zo sedemnástich krajín.

Exkluzívne kúsky

Medzi zberateľskými kúskami ani tento rok nebudú chýbať hodnotné a vzácne kúsky. Jedným z nich je mimoriadne vzácna keltská minca, tzv. hexadrachma LATTU. Hoci ide o mincu bratislavského typu, nájdená bola v Nemecku. Je to jediná známa minca tohto druhu na svete. Jej odhadovaná hodnota je niekoľko desaťtisíc eur.

Exkluzívnou záležitosťou je aj strieborná medaila k 275. výročiu korunovácie Márie Terézie. Medaila váži až jeden kilogram a jej autorom je známy slovenský umelec Patrik Kovačovský, ktorý ju navrhol pre Národnú pokladnicu. Medailí je na celom svete len sto kusov.

Mincovňa Kremnica predstaví mince a zberateľské karty s tematikou Majstrovstiev Európy vo futbale 2016 za účasti slovenských futbalových legiend Jozefa Čapkoviča, Jána Čapkoviča a Jána Švehlíka.

Lákadlo pre filatelistov

Na veľtrhu už tradične nebude chýbať Slovenská pošta s Poštovým múzeom a Detskou poštou. Zberateľom ponúknu slovenské poštové známky a filatelistické predmety a slávnostnú inauguráciu emisie poštovej známky Filatelia s personalizovaným kupónom vydaným pri príležitosti 90 rokov rozhlasového a 60 rokov televízneho vysielania na Slovensku.

Navyše, počas oboch dní bude v stánku Slovenskej pošty k dispozícii príležitostná poštová pečiatka venovaná zberateľskému veľtrhu. Deti sa môžu tešiť na krst detskej knihy o poštovom holubovi Tajná správa s účasťou autorov, a na ďalšie zábavné a oddychové aktivity – známkové pexeso či možnosť odfotografovať sa ako súčasť veľkej poštovej známky.

Slovenská numizmatická spoločnosť bude poskytovať odborné poradenstvo v oblasti zberateľskej činnosti mincí, papierových platidiel, medailérstva, vyznamenaní a rádov, numizmatickej literatúry a zberateľských pomôcok. Cenné artefakty poskytne aj aukcia numizmatického materiálu. Záujemcovia si okrem iného budú môcť vydražiť medailu, ktorú Československá akadémia vied udelila ako prvému Gustávovi Husákovi.

Bratislavské zberateľské dni v Inchebe odštartujú v piatok 3. júna od 10.00 do 18.00 h. Návštevníkov privítajú aj v sobotu 4. júna od 10.00 do 16.00 h.

Čítajte aj: Veľký taliansky festival kultúry a gastronómie odštartovali zaujímavé výstavy

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM