ESL Rôzne Správy

V Bratislave bude spomienka na obete Augusta 68. Spoja ju s podporou Bielorusov

Dnes je to 52 rokov, odkedy vpadli vojská Varšavskej zmluvy do Československa a zastavili demokratizačný proces.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave bude spomienka na obete Augusta 68. Spoja ju s podporou Bielorusov
6
Galéria

Okupácia, ktorej iniciátorom bol komunistický Sovietsky zväz, si vyžiadala mnoho ľudských životov a tisícky ďalších zničila.

Pol milióna obetí

„Okupácia znamenala stovky zranených, 109 obetí na ľudských životoch a v konečnom dôsledku vlnu 450 000 emigrantov. Toto je účet za vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie v tom čase de iure suverénneho štátu,“ píšu organizátori dnešnej spomienkovej akcie v centre mesta.

Okupácia znamenala na ďalších vyše 20 rokov koniec akýchkoľvek náznakov demokratizácie vo vtedajšom komunistami ovládanom Československu. Začala sa normalizácia, ktorá mala devastačné účinky na celú spoločnosť a cítime ich dodnes.

„Normalizácia ukončili presadzovanie demokratizačných tendencií, ako odstránenie cenzúry, sloboda cestovania, povolenie činnosti nekomunistických spolkov, zlepšenie situácie cirkví a rehabilitácia obetí režimu z 50. rokov,“ pripomínajú organizátori.

Tichý protest

Spomienková akcia sa začne o 15.45 zapálením sviečky za obete okupácie pri pamätných tabuliach jej obetí – Petra Legnera na Námestí SNP a Danky Košanovej na Šafárikovom námestí. O 16.30 bude pokračovať verejným zhromaždením na Jakubovom námestí. O 18.00 sa účastníci presunú pred Bieloruskú ambasádu, kde sa pripoja k Tichému protestu. Ľudia v Bielorusku totiž dnes bojujú za svoju slobodu rovnako ako Slováci a Česi v roku 1968 a potom v roku 1989

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM