Správy Samospráva

Staré Mesto podporuje Bielorusov v ich boji za slobodu. Vyvesilo na úrad bieloruskú vlajku

Na budove na Vajanského nábreží veje popri vlajke Európskej únie, vlajke slovenskej a staromestskej aj červeno-biela bieloruská vlajka.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto podporuje Bielorusov v ich boji za slobodu. Vyvesilo na úrad bieloruskú vlajku
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Mestská časť ňou vyjadruje podporu bieloruskému národu v boji za slobodu, demokraciu a možnosť slobodných prezidentských volieb. Pripojila sa tak k organizáciám, samosprávam a veľvyslanectvám v Európe, ktoré na znak solidarity vyvesujú historickú bieloruskú vlajku.

Symbol nezávislosti

Historickú vlajku použil bieloruský národ vo svojej histórii už trikrát. „Prvý raz v rokoch 1918 – 1919, keď Bielorusko získalo nezávislosť, v rokoch 1942 – 44 ju používali povstalci, ktorí bojovali proti nemeckým okupantom, a naposledy v rokoch 1991 až 1995 po vyhlásení nezávislosti Bieloruska od Sovietskeho zväzu a vzniku Bieloruskej republiky,“ priblížil hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Podľa starostky Zuzany Aufrichtovej je vyvesenie vlajky dôležitým aktom podpory. „Veríme v mierové riešenie situácie v Bielorusku a v to, že požiadavky ľudu na vypísanie nových slobodných volieb budú vypočuté,“ poznamenala. Mestská časť tým zároveň podporila iniciatívu Slovákov a Bielorusov žijúcich na Slovensku. Tí sa od minulého týždňa stretávajú každý deň pred bieloruským veľvyslanectvom a organizujú akcie na podporu demokratizácie bieloruskej spoločnosti.

Násilie v uliciach

V Bielorusku sa po prezidentských voľbách z 9. augusta konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti tiež odmietajú oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých znova jasne zvíťazil dlhoročný prezident Alexander Lukašenko.

Polícia počas násilných zásahov voči protestujúcim zatkla vyše 6700 ľudí, z ktorých niektorí už boli prepustení. Stovky osôb utrpeli zranenia a predstavitelia Bieloruska potvrdili dve úmrtia počas nepokojov.

NA BUDOVE MIESTNEHO ÚRADU V STAROM MESTE ZAVIALA HISTORICKÁ BIELORUSKÁ VLAJKA Na budove staromestského miestneho úradu...

Posted by Staré Mesto - srdce Bratislavy on Monday, August 17, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM