Správy Samospráva

V Bratislave behajú diviaky medzi panelákmi: V tejto mestskej časti ich budú strieľať!

Dostatok potravy a absencia prirodzeného predátora spôsobili, že na území Malých Karpát je diviakov výrazne viac, ako je prirodzený stav.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave behajú diviaky medzi panelákmi: V tejto mestskej časti ich budú strieľať!
Zdroj: TASR/AP

V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves povolil okresný úrad mimoriadny odlov diviakov na nepoľovných plochách v blízkosti lesa na Púpavovej, Veternicovej, Hlaváčikovej, Starých gruntoch, Kuklovskej a v Líščom údolí. Na svojom webe o tom informuje karloveská samospráva.

Diviakov je čoraz viac

Lovom je poverená organizácia Mestské lesy v Bratislave. Plánovaný je priebežne až do konca roka. „Cieľom nie je samotný lov zveri, ale redukcia nadmerného počtu diviakov, ktoré spôsobujú škody najmä majiteľom nehnuteľností a záhrad. Okrem toho sa týmto snažíme zabrániť ich prenikaniu na sídlisko,“ priblížil zástupca riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

Dostatok potravy a absencia prirodzeného predátora, napríklad vlka, podľa mestskej organizácie spôsobili, že na území Malých Karpát je diviakov výrazne viac, ako je prirodzený stav. „V dôsledku toho dostávajú mestské lesy i karloveská samospráva značné množstvo podnetov od občanov na spôsobené škody v záhradách, vo vinohradoch a na prenikanie diviakov do mesta,“ spresňuje karloveská samospráva.

Pri strete s diviačou zverou odborníci radia psa držať na vôdzke, nechytať a nebrať mláďatá, aj keď vyzerajú opustene. Ich matka je totiž nablízku. „Chorú či uhynutú zver môžete nahlásiť na linku mestskej polície 159,“ uviedli s tým, že na mestskú políciu sa môžu obyvatelia obrátiť aj v prípade, ak stretnú diviaka vo vnútri mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM