Rôzne Správy

Úžasná spolupráca lekárov: Spoločnými silami zachránili 4 životy

Dobrou správou v čase pandémie je, že od začiatku roka malo Bratislavské transplantačné centrum 26 darcov, čo je rovnaký počet ako v roku 2019.

Ilustračný obrázok k článku Úžasná spolupráca lekárov: Spoločnými silami zachránili 4 životy
Zdroj: Univerzitná nemocnica BA

Tri tímy odborníkov zo Slovenska a Česka cez víkend (28. – 29. 11.) zrealizovali v Nemocnici Ružinov multiorgánový odber. Orgány boli potom transplantované štyrom ľuďom. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Zachránili štyroch ľudí

Darcovi úspešne odobrali pľúca, pečeň a obličky. Pľúca boli transportované do Fakultnej nemocnice Motol v Prahe, kde sú transplantovaní aj slovenskí pacienti. „Na konci dňa sme zachránili životy štyrom ľuďom. Som veľmi rada, že aj napriek pandémii a za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení sme v darcovskom a transplantačnom programe pokračovali i naďalej a zachránili tak niekoľko životov,“ povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Od začiatku roka malo Bratislavské transplantačné centrum 26 darcov, čo je rovnaký počet ako v roku 2019.

„Darcovský a transplantačný program orgánov výrazne utrpel v prvej vlne pandémie COVID-19 a po náročnom reštarte sme sa na začiatku druhej vlny sústredili na vytvorenie bezpečných podmienok pre pokračovanie odberov orgánov a transplantácií,“ uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva a zástupkyňa prednostu Urologickej kliniky pre transplantácie obličiek Zuzana Žilinská.

Dodala, že transplantačné centrum na Kramároch ako jediné v SR neprerušilo počas druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19 odberový a transplantačný program ani na jeden deň.

ZACHRÁNILI SME 4 ŽIVOTY 👏🏻❤️ V Nemocnici Ružinov sme cez víkend v spolupráci s lekárskym tímom z Českej republiky...

Posted by Univerzitná nemocnica Bratislava on Monday, November 30, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM