Rôzne Správy

Koronavírus zúri v bratislavských nemocniciach: Pozitívnych je až 88 zdravotníkov!

Ohnisko nákazy bolo zistené na V. internej klinike v Ružinove pri testovaní pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus zúri v bratislavských nemocniciach: Pozitívnych je až 88 zdravotníkov!
15
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) k štvrtku eviduje v rámci svojich piatich nemocníc 88 pozitívne testovaných zdravotníkov. Medzi nimi sú lekári, sestry či ošetrovatelia. Nachádzajú sa v domácej karanténe. Uviedla to hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská.

„Tento personál sme zatiaľ dokázali doplniť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je ohrozené,“ komentovala.

Testovali pacientov

Ako upozornil Denník N, na internom oddelení UNB v bratislavskom Ružinove prepukla nákaza ochorením COVID-19. Kliská pre TASR potvrdila, že ohnisko nákazy bolo zistené na V. internej klinike pri testovaní pacientov, ktorých bolo 13. Dodatočne opakovaným testovaním a doplnením RT-PCR testami sa podľa jej slov celkový počet pacientov na internej klinike identifikovaných s ochorením COVID-19 zvýšil na 23.

„Čo sa týka zdravotníkov, tých bolo na V. internej klinike pozitívne testovaných 21. Všetci títo zdravotníci sa nachádzajú v domácej karanténe,“ dodala hovorkyňa UNB s tým, že personál bol doplnený inými zdravotníkmi z ďalších oddelení.

Dezinfikujú vo veľkom

Situáciu má podľa ministerstva zdravotníctva Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) pod kontrolou. Tá v súčasnosti na časti interného oddelenia v Ružinove, kde bolo počas troch dní identifikovaných 23 pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19, vykonáva ohniskovú dezinfekciu. Po zrealizovaní všetkých bezpečnostných opatrení budú následne pacienti opäť prijímaní, dovtedy sú noví pacienti ošetrovaní a hospitalizovaní na ďalších interných oddeleniach v UNB v Petržalke, na Kramároch a v Starom Meste.

„Situáciu však neberieme na ľahkú váhu a robíme všetko pre to, aby sme toto náročné obdobie zvládli v prospech pacienta a ľudí pracujúcich v zdravotníctve,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Ubezpečila, že tím na ministerstve dlhodobo tvrdo pracuje na tom, aby pacient na Slovensku aj v tejto náročnej dobe dostal potrebnú zdravotnú starostlivosť, situáciu v nemocniciach denne monitoruje a vyhodnocuje a v predstihu prijíma potrebné opatrenia.

Na dennej báze funguje aj zriadené krízové koordinačné centrum. Stredajšia bezpečnostná rada kraja sa pritom zhodla, že ministerstvo zdravotníctva túto krízu neriadi. „Krízové riadenie v rámci zdravotníctva nefunguje alebo nefunguje dostatočne dobre,“ skonštatoval riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM