KAW Kultúra Kultúra

Uterákový úlet: Pri stopovaní neprepadnite panike

Dnešný deň je ako stvorený na túlanie sa po galaxii. Vedia to všetci fanúšikovia sci-fi literatúry, ktorí vyrazili do ulíc s uterákmi okolo krku.

Ilustračný obrázok k článku Uterákový úlet: Pri stopovaní neprepadnite panike
Zdroj: Dnes24.sk

Ak ste dnes v uliciach Bratislavy zbadali ľudí s uterákmi v rukách, okolo krku, či priviazanými na taške a zdalo sa vám to trocha zvláštne, zrejme ste nečítali nič od spisovateľa Douglasa Adamsa. Jeho fanúšikovia totiž veľmi dobre vedia, aké dôležité je nosiť uterák a na čo všetko sa dá použiť.

Zaujímavá recesia je odkazom na dielo Stopárov sprievodca galaxiou, v ktorom je uterák označený za najpotrebnejšiu vec, ktorú musí mať pri sebe každý medzihviezdny stopár. Práve 25. mája si tento román pripomínajú tisícky fanúšikov a niektoré kníhkupectvá.

Absurdnosť kultovej knihy

„Hlavná postava nie je hrdinom ako ho bežne poznáme, je to obyčajný človek, ktorý si stopol vesmírnu loď. A musí na svojej ceste riešiť rôzne, nie celkom obvyklé, situácie. Či už je to hrôzostrašná vogonská poézia alebo depresie robota Marvina,“ povedala nám obdivovateľka stopára Arthura Denta s uterákom okolo krku Eva Pifková.

„Adamsov Stopárov sprievodca po galaxii má v sebe humor, hravosť, vtip a nielen to. Skrýva sa v nej múdrosť a poznanie. Hľadá otázky na mnohé odpovede. Dobre počujete. Je v nej skrátka všetko trocha naopak. Je to povinná literárna jazda pre každého, kto by rád prestopoval svet alebo jednoducho má rád kvetináče, číslo 42 a vie, že netreba prepadať panike,“ fascinuje milá absurdnosť kultovej knihy Michala s modrým uterákom v ruke.

V Amerike má dnešný uterákový deň tisícky fanúšikov, Bratislavčania vyrážajú do ulíc trocha nesmelo a nie v takom počte, ale predsa. Možno si radšej večer doma namiešajú pangalaktický meganápoj, ktorý je údajne najlepší v celej galaxii. A od zasvätených vieme, že pocit po vypití tohto drinku sa rovná „vyrazeniu mozgu z hlavy plátkom citróna obaleným okolo masívnej zlatej tehly.“

Nuž, koľko ľudí, toľko chutí…

Prečítajte si tiež: Dni architektúry a dizajnu sa predstavia netradične. Vo výkladoch v centre mesta

Uterák
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM