KAW Kultúra

Dni architektúry a dizajnu sa predstavia netradične. Vo výkladoch v centre mesta

V Bratislave je tieto dni o desiatky architektov, dizajnérov, fotografov, umelcov či módnych tvorcov viac, ako v bežné dni. Vyberte si z množstva festivalových akcií a nechajte sa nimi inšpirovať.

Ilustračný obrázok k článku Dni architektúry a dizajnu sa predstavia netradične. Vo výkladoch v centre mesta
Zdroj: TASR

Do Bratislavy opäť zavítal festival oslavujúci architektúru, dizajn a umenie, tvorivé bohatstvo, sociálne dôsledky a silu na zmenu – Dni architektúry a dizajnu (DAAD).

„Na Slovensku chýbal väčší formát, ktorý by prezentoval práce zahraničných tvorcov, ale mapoval aj domácu scénu a priblížil ju laickej verejnosti. Festival je fenomén, ktorý ukazuje architektúru a dizajn na špičkovej úrovni, a napráva tak jej, nie vždy pozitívne, renomé. Aj porovnávaním sa so zahraničím,“ vysvetľujú organizátori festivalu DAAD Tatiana Kollarová a Števo Polakovič.

Čítajte tiež: Bratislavský knižný festival sa sťahuje do centra mesta

Zvláštnym hosťom úvodného, slávnostne naladeného večera je multižánrový umelec – slovenský výtvarník Miroslav Cipár. Jeho prítomnosť na otváracom ceremoniáli naznačí aj sprievodnú tému tohoročného festivalu, ktorou je knižný dizajn a knihy o architektúre.

Bohatý program aj obsadenie

K pravidelným podujatiam patria aj veľké výstavné projekty, ako je prehliadka súčasného dizajnu Superdesignstudio v historických komnatách Primaciálneho paláca a výstava tvorby čerstvých autorov Opendesignstudio, ktorá tentoraz predstaví záverečné práce študentov Fakulty architektúry STU.

Ako zvyčajne, aj tentoraz sa verejnosti predstavia zahraniční aj domáci tvorcovia, ktorí formou verejných pódiových vystúpení priblížia svoje diela a filozofiu svojej tvorby. Medzi hlavnými hosťami večerných eventov uvidíte architektov z uznávaných ateliérov zo Španielska, Belgicka, Švédska a Talianska.

Netradičné výklady

Pre tých, ktorí uprednostnia túlanie sa po meste pred galériami a prednáškami, je pripravené partnerské podujatie PARTERGALLERY – prehliadka slovenskej knižnej a grafickej dizajnérskej tvorby vo výkladoch v centre mesta, konkrétne na Laurinskej a Panskej ulici.

Nebude chýbať ani alternatívny kreatívny trh Urban Market či verejná diskusia Bratislová, ktorá sa venuje naliehavým otázkam súčasnej mestskej architektúry.

História Dní architektúry a dizajnu odštartovala v roku 2010 pomerne skromne. Prišli dvaja zahraničný hostia a na záver trojdňovej akcie založili v centre mesta oheň a opekali. Happening mal za úlohu poľudštiť verejný priestor.

Organizátori odvtedy pravidelne každý rok prenášajú pozitívnu energiu a nadšenie z krásy bežných vecí na návštevníkov festivalu. Tohtoročný festival potrvá do 29. mája.

Čítajte aj: Čo ponúka Bratislava počas pracovného týždňa

daad
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM