Rôzne

Upravený variant Green Parku počíta s pešou zónou aj menej parkovacími miestami a bytmi

V upravenom návrhu prešla architektúra výraznými zmenami. Malo pripomienkovanie projektu a silný verejný tlak na kvalitu stavby zmysel?

Ilustračný obrázok k článku Upravený variant Green Parku počíta s pešou zónou aj menej parkovacími miestami a bytmi
7
Galéria
Zdroj: RV Development 3 s. r. o.

V auguste minulého roku predstavil investor RV Development 3 zámer vybudovať na pozemkoch bývalého futbalového štadióna Artmedia v susedstve Sadu Janka Kráľa rozsiahly developerský projekt Green Park za vyše 60 miliónov eur. Zámer ale vyvolal vlnu nevôle a pre veľké pripomienkovanie musel investor návrh upraviť.

Zmeny v návrhu

V pôvodnom návrhu sa počítalo s vybudovaním bytových domov s občianskou vybavenosťou a administratívnou budovou. Investor mal v pláne postaviť 221 bytových jednotiek a 206 apartmánov, s 1 313 až 1 365 parkovacími miestami. Vybudovať plánoval 11-podlažnú administratívnu budovu, 30-podlažný polyfunkčný objekt či štyri domy so šiestimi nadzemnými podlažiami.

Investor predložil projekt v dvoch variantoch, ktoré sa líšili rozpočtom aj počtom parkovacích stojísk. Prvý variant predpokladal vytvorenie podzemného parkoviska s kapacitou 1 268 miest, druhý o 71 miest viac.

V upravenom návrhu prešla architektúra výraznými zmenami. Esteticky by tak mala viac zapadnúť do prostredia zeleného Sadu Janka Kráľa. Nové vizualizácie ukazujú zámer vsadiť do projektu stromy na fasádach.

Znížil sa aj počet bytov a apartmánov. Z pôvodného návrhu 221 bytov ich nakoniec bude len 134 a namiesto 206 apartmánov ich bude 228. Projekt má v novom variante ponúknuť 1 190 parkovacích stojísk a navrhuje sa aj vylúčenie automobilovej dopravy – pretvorenie časti Krasovského ulice na pešiu zónu. V upravenom návrhu je hlavne menej podlahovej plochy, a to 108,7-tisíc metrov štvorcových.

Nespokojnosť s návrhom

Projekt v rozsahu, v akom bol predložený na posudzovanie EIA, sa nepáčil ani bratislavským poslancom. Spolu s niektorými občanmi sa im nepáčila napr. estetická podoba vizualizácie návrhu, poukazovali na nevyužitý potenciál blízkosti mestského parku v rámci projektu a pochybnosti sa objavili aj pri dopravnej obslužnosti.

Projekt Green Park, ktorý vzniká na súkromnom pozemku, má neďaleko Starého mosta, v tesnej blízkosti Krasovského ulice, Viedenskej i Jantárovej cesty, priniesť do územia napríklad 11-podlažnú administratívnu budovu, 30-podlažný polyfunkčný objekt či štyri domy so šiestimi nadzemnými podlažiami. S výstavbou by sa malo začať v marci roku 2018 a ukončená by mala byť v decembri 2019.

Green Park
7
Galéria
Zdroj: RV Development 3 s. r. o.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM