Správy

Primátor nepodpísal časť uznesenia, ktoré sa týka projektu Green Park

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pozastavil výkon časti uznesenia mestského zastupiteľstva, ktoré sa týka projektu Green Park v Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku Primátor nepodpísal časť uznesenia, ktoré sa týka projektu Green Park
Zdroj: Expoline

V spomínanom uznesení ho mestskí poslanci žiadali, aby bez predchádzajúceho stanoviska mestskej Komisie územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby mesto nevydalo žiadne záväzné stanovisko pre územné rozhodnutie k projektu Green Park na území bývalej Artmedie, na pozemkoch na Tyršovom nábreží i priľahlých pozemkoch.

Primátor musí rešpektovať rozdelenie kompetencií

„Uvedený bod uznesenia odporuje zákonu o obecnom zriadení a štatútu hlavného mesta,“ vysvetlila hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová s tým, že je aj v rozpore so zákonom o hlavnom meste. Medzi hlavné úlohy komisie pri mestskom zastupiteľstvo je podľa nej poskytovať odborné poradenstvo pre mestských poslancov.

„Stanovisko komisie územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby preto nemôže obmedziť primátora pri uplatňovaní si svojich kompetencií, a to k vydávaniu záväzného stanoviska k projektu na vydanie územného rozhodnutia,“ vysvetlila.

Primátor je podľa Skokanovej povinný konať podľa zákona, a teda rešpektovať rozdelenie kompetencií určené zákonom o obecnom zriadení a štatútom Bratislavy.

Prečítajte si aj: Mestskí poslanci rokovali o výstavbe pri Sade J. Kráľa, projekte za vyše 60 miliónov

Poslanci žiadajú nanovo určiť územia a pozemky

Výstavbou pri Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke sa zaoberali poslanci hlavného mesta na svojom rokovaní 6. septembra. Zastupiteľstvo schválilo uznesenie, v ktorom, okrem pozastavenej časti, požiadalo, aby hlavná architektka Bratislavy a sekcia územného plánovania na magistráte zabezpečili pre všetkých mestských poslancov prezentáciu investičného zámeru Green Park v uvedenej komisii.

Hlavná architektka i sekcia územného plánovania majú podľa zastupiteľstva spracovať aj materiál, ktorý nanovo určí územia a pozemky celomestského, nadmestského a strategického významu na území Bratislavy, pri schvaľovaní ktorých bude určená osobitná metodika. Obsah týchto materiálov má byť zapracovaný do územného plánu hlavného mesta.

Projekt Green Park, ktorý vzniká na súkromnom pozemku, má neďaleko Starého mosta priniesť do územia napríklad 11-podlažnú administratívnu budovu, 30-podlažný polyfunkčný objekt či štyri domy so šiestimi nadzemnými podlažiami. Tento zámer je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Čítajte aj: Pri Sade Janka Kráľa sa má realizovať rozsiahly developerský projekt

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM