Rôzne Iné športy Správy

Univerzitnú regatu po piatykrát v rade ovládli veslári z Univerzity Komenského

V súboji osemveslíc Univerzity Komenského a Slovenskej technickej univerzity boli úspešnejší reprezentanti UK.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitnú regatu po piatykrát v rade ovládli veslári z Univerzity Komenského
5
Galéria
Zdroj: TASR

Univerzitná regata Bratislava, súboj osemveslíc Univerzity Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzity (STU), bola v sobotu 16. septembra súčasťou 23. ročníka pretekov Devín – Bratislava 2017.

Trasu piateho ročníka regaty, dlhú približne 10,5 kilometra, so štartom pod hradom Devín a cieľom v lodenici Slovenského veslárskeho zväzu lepšie zvládli reprezentanti UK. Súperov zdolali takmer o minútu a štvrť a zaznamenali piate víťazstvo v rade. Oslávili ho tradičným rituálom hodenia kormidelníka do Dunaja.

„Som veľmi rád, že pokračujeme v tradícii pretekov Devín – Bratislava, ktorá sa začala pred takmer 130 rokmi, pričom my sme ju obnovili pred 23 rokmi. Tento rok sme pod naše krídla zobrali aj univerzitnú regatu, pretože predstavuje identické preteky, takže je teraz súčasťou nášho podujatia,“ povedal bývalý slovenský reprezentant vo veslovaní a olympionik Ján Žiška zo Slovenského veslárskeho klubu. Pripomenul, že osemveslice sú najrýchlejšie lode poháňané ľudskou silou. „Merajú približne 18,5 metra a vážia 92 kilogramov, pričom s posádkou a veslami je ich váha približne jedna tona,“ priblížil Žiška.

Súperenie univerzít

„Toto je už piaty ročník univerzitnej regaty. Ako súperenie dvoch univerzít je významná nielen pre nás študentov, ale aj pre všetkých veslárov, keďže sa stala súčasťou pretekov s dlhoročnou tradíciou,“ uviedol pred štartom člen tímu UK Matej Šmída, ktorý už pred štartom očakával ďalšie víťazstvo.

Význam pretekov z hľadiska tradície vyzdvihol aj ďalší bývalý reprezentant a olympionik Ondej Hambálek, člen tímu STU. „Nie je to veslárska klasika, ide sa po zaujímavej trati z Devína do Bratislavy. Je to pekné a príjemné podujatie a akési stretnutie po sezóne,“ skonštatoval a vyjadril aj očakávanie v súvislosti s výsledkami pretekov. „Neumrieť v cieli. Veslovanie je v značnej miere o výkone a bolesti, ja dúfam, že si pekne zašportujeme.“

Slovo regata v benátskom dialekte od 13. storočia označovalo preteky tamojších gondol. Prvé veslárske kluby na území Slovenska vznikli koncom 19. storočia. Slovenský veslársky klub, ktorý je organizátorom pretekov Devín-Bratislava, oslavuje v tomto roku 90. výročie vzniku.

Univerzitná regata 2017
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM