KAW Rôzne Správy

Smutný osud skvostných budov. Sídla veslárskych klubov boli cennou súčasťou Bratislavy

Veslovanie patrí k Dunaju tak, ako patrí Dunaj k Bratislave. V hlavnom meste má tento šport dlhú bohatú tradíciu. Budovy klubov boli okrasou mesta.

Ilustračný obrázok k článku Smutný osud skvostných budov. Sídla veslárskych klubov boli cennou súčasťou Bratislavy
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Plaviť sa po Dunaji a vychutnávať si jeho brehy priamo spomedzi vĺn lákalo Bratislavčanov už na konci 19. storočia.

Malebná budova veslárov

Už v roku 1862 vznikol prvý Bratislavský veslársky klub – Pozsonyi hajós egylet. Prvé veslárske preteky o rok neskôr odštartovali pod Devínom. Klub mal svoje sídlo v rozprávkovo vyzerajúcej budove na petržalskej strane Dunaja. V neogotickom štýle s romantickou vežičkou ho postavili podľa projektu Raymunda Jeblingera v roku 1886.

Malebná budova stála na mieste Mosta SNP na petržalskej strane. V šesťdesiatych rokoch, keď most stavali, musela ustúpiť novej architektúre a dnes nám po nej nezostala ani tehlička. Po zbúraní sa síce jednotlivé očíslované časti budovy ešte niekoľko rokov nachádzali na dvore JRD Rusovce, časom sa však aj tie stratili.

Jediný zachovaný

V blízkosti Bratislavského veslárskeho klubu postavili v roku 1930 podľa návrhu architekta Emila Belluša Slovenský veslársky klub. Budova bola viackrát nevhodne prestavovaná a devastovaná rôznymi nájomcami. Na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov ju vrátili Slovenskému veslárskemu klubu. Objektu prinavrátili jeho pôvodný charakter. Dnes v budove sídli populárna reštaurácia Aušpic.

Nemecký veslársky klub chátra

Neďaleko stojí aj Nemecký veslársky klub, ktorý Bratislavčania volali Klub Donau. Je jedinečným príkladom tvorby významného slovenského architekta Jozefa Konrada, ktorý sa v druhej polovici 20. storočia zviditeľnil aj vo Veľkej Británii.

Bývalý Nemecký veslársky klub patrí medzi niekoľko málo objektov modernej architektúry na Slovensku, ktoré možno porovnať so špičkovými stavbami európskej moderny.

Budova už niekoľko desaťročí chátra a nik o ňu nejaví záujem. Verme, že ju nepostihne osud Dámskeho tenisového klubu alebo nemocnice na Bezručovej. V Bratislave sa totiž s Národnými kultúrnymi pamiatkami nemaznáme.

Veslárske kluby
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM