Kultúra

Ulice mesta ožijú skvelým PROGRAMOM: Chystajú sa Bratislavské mestské dni

Bratislavské mestské dni opäť prinesú atraktívny víkend strávený v meste, v jeho kultúrnych organizáciách, na námestiach, ale aj v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Ulice mesta ožijú skvelým PROGRAMOM: Chystajú sa Bratislavské mestské dni
8
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavské mestské dni (22. – 24. apríla 2022) opäť ponúkajú desiatky podujatí v mnohých mestských organizáciách.

Štvrtý aprílový víkend ožijú ulice hlavného mesta bohatým programom. Do tohtoročného 19. ročníka sa zapoja aj mestské organizácie a niektoré mestské časti, aby ponúkli program v rôznych lokalitách Bratislavy.

Prehliadky, hry aj výstavy

Tento celomestský festival patrí k vyhľadávaným udalostiam v kultúrnom kalendári mesta. Aj tento rok bude určený pre všetky vekové skupiny návštevníkov.

Ľudia budú môcť navštíviť bežne neprístupné miesta, zúčastniť sa rôznych prehliadok, výstav a chýbať nebude ani deň otvorených dverí Primaciálneho paláca. Pri príležitosti Dňa Zeme (22. 4.) sa priblíži aj na téma udržateľnosti, ktorej sa budú venovať detské tvorivé dielničky, workshopy pre dospelých, populárne bazáre a swap oblečenia.

Súčasťou programu budú aj jazdy historickými električkami, kŕmenie zvieratiek, divadelné predstavenia, spoločenské hry, koncerty súčasnej slovenskej hudobnej scény, ako aj vystúpenia detí z bratislavských základných umeleckých škôl a prezentácia činnosti ďalších mestských organizácií.

Do ZOO aj na loď

Galéria mesta Bratislavy pozýva na uvedenie autorskej knihy Deň, tajomstvá najväčšieho rodinného portrétu v zbierke GMB poodhalí reštaurátorka Barbara Davidson. Pripravená je prednáška akademického maliara Dušana Bada na tému Ako rástla Bratislava? a nebude chýbať ani verejný odpočet za rok 2021 s riaditeľkou galérie Katarínou Trnovskou.

Mestská knižnica v Bratislave pripravila zaujímavé rozhovory, deti budú môcť čítať knihy svojim štvornohým kamarátom, ale aj vytvoriť si záložku do knihy, či papier, ktorý vyrastie v rámci tvorivého workshopu. Pripravená je aj mimoriadne obľúbená improvizácia poézie – Slam na počkanie. Každý návštevník knižnice si môže bezplatne zaregistrovať svoj čitateľský preukaz.

V bratislavskej ZOO vám zoológovia ukážu zaujímavé preparáty zo vzácnych zvierat, zistíte, aká ťažká technika sa stará o údržbu areálu, spoznáte všetko o fungovaní ZOO, pri sprevádzaní spoznáte zvieratá naozaj zblízka a nebudú chýbať ani obľúbené komentované kŕmenia chovateľov. Pre deti sú pripravené workshopy, na ktorých získajú nielen nové vedomosti, a navyše si vytvoria postavičky zo zvieracej ríše.

OLO pripravuje už štvrtý ročník obľúbeného podujatia Mestský bazár, ktorý dáva druhú šancu predmetom pre niekoho zbytočným, no inému sa môžu zísť. Podujatie má aj charitatívny charakter – vyzbierané financie sú uložené na transparentnom účte a budú použité na vytvorenie stabilného bratislavského reuse centra.

Bratislava Tourist Board pripravilo aj tento rok symbolické otvorenie mesta na Rybnom námestí. Nebudú chýbať ani bezplatné plavby loďou po Dunaji, či množstvo prehliadok mesta so sprievodcami na zaujímavé témy.

Múzeum mesta Bratislavy pripravilo komentované prehliadky, prednášky, krátke lektorské výklady, ale aj workshopy pre všetky vekové kategórie, kde sa návštevníci dozvedia všetko o pečatidlách a písaní listín. Budú mať tiež výnimočnú možnosť navštíviť priestory Starej radnice – krov veže a žalár, ktorá sú pre verejnosť obvykle neprístupné.

Mestské lesy pripravili bohatý program na Partizánskej lúke. Tohtoročné Lesnícke dni ponúknu tvorivé dielne, súťaže pre deti či zaujímavé ukážky včelárstva a lesníckych činností.

Prezentáciu práce Mestskej polície ukážu zvedavým návštevníkom policajtky a policajti na Obchodnej ulici a v ZOO ukážu kynologické práce so psíkmi.

Dopravný podnik predstaví širokej verejnosti trolejbusovú vozovňu na Hroboňovej ulici, pripravené sú súťaže a aktivity pre rodiny s deťmi, ale aj štýlové Trolejbus café.

Program sa ešte bude priebežne aktualizovať. Viac informácií nájdete TU.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Bratislavské mestské dni MDPOH DOD
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM