Kultúra

Ukrajinský trh predstaví tradície našich východných susedov

Ukrajinské pokrmy a sviatočné jedlá spojené s Veľkou nocou, ale aj bežné ukrajinské potraviny a cukrovinky budú rozvoniavať už túto sobotu v Starej tržnici.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinský trh predstaví tradície našich východných susedov
14
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Občianske združenie Sme spolu pripravuje v rámci tradičného potravinového trhu Trh-Piac-Markt aj Ukrajinský trh. Ten svoje pomyselné brány na prvom poschodí Starej tržnice otvorí o 10:00 hod. a potrvá do 15:00 hod.

Jedlo, ručná tvorba aj výstava

Cieľom trhu je prezentácia aktivít ukrajinskej komunity na Slovensku, najmä jej tradície. „Za posledné tri roky sa najmä vďaka udalostiam na Ukrajine Ukrajinci dostali na prvú priečku migrantov smerujúcich na Slovensko,“ hovorí predsedníčka OZ Sme spolu Kristína Miková.

Okrem jedla a sladkých či slaných pokrmov budú pre návštevníkov pripravené rôzne ďalšie výrobky, ako sú výšivky či textílie a iná ručná tvorba. „Pre milovníkov umenia bude pripravená výstava diel ukrajinskej umelkyne a jej slovenských žiakov,“ doplnila Miková.

Výroba veľkonočných kraslíc

Súčasťou podujatia bude tiež kultúrny program. O 10:00 hod. sa začne bezplatný workshop zameraný na tvorbu ukrajinských veľkonočných kraslíc pod vedením umelkyne Oksany Lukomskaye. Pokračovať bude počas celého trvania trhu.

Od 13:00 hod. predstaví svoje aktivity uvedené občianske združenie, ktoré sa zameriava na humanitárnu a rozvojovú činnosť, najmä na východe Ukrajiny. Návštevníkom sa tiež predstaví spevácky zbor Shevchenko či študenti Ukrajinskej školy v Bratislave. „Počas trhu sa uskutoční aj verejná zbierka na pomoc ukrajinskej detskej nemocnice,“ dodala Miková.

Ilustračný obrázok

TRH-PIAC-MARKT
14
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM