Kultúra

Týždeň vedy a techniky: Objavujte vedu počas viac ako 400 podujatí po celom Slovensku

História festivalu sa v tomto roku prehupne do tretieho desaťročia a jeho 21. ročník sa opäť stane živnou pôdou na objavenie talentov v oblasti vedy a techniky.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň vedy a techniky: Objavujte vedu počas viac ako 400 podujatí po celom Slovensku
10
Galéria
Zdroj: tyzdenvedy.sk

Týždeň vedy a techniky na Slovensku odštartuje v pondelok (5. 11.) svoj 15. ročník a potrvá až do nedele 11. novembra. Verejnosť bude môcť objavovať vedu počas viac ako 400 popularizačných podujatí po celom Slovensku, ako sú napríklad prednášky, festivaly, workshopy či súťaže. Informovali o tom z Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR.

Môj prvý dotyk s vedou

V pondelok sa uskutoční slávnostné otvorenie Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Nasledovať bude vyhlásenie výsledkov fotografickej a výtvarnej súťaže. „Cieľom výtvarnej a fotografickej súťaže je zvýšiť záujem mladých ľudí o vedu a techniku, vedecké bádanie a popularizáciu vedy a techniky na Slovensku. Téma tohtoročnej výtvarnej súťaže bola "Môj prvý dotyk s vedou“, téma fotografickej súťaže znela „Môj experiment“," priblížilo CVTI.

V utorok (6. 11.) môže verejnosť navštíviť podujatie Utorok so psychológiou, ktorého cieľom je priblížiť verejnosti, čo všetko psychológia skúma a ako dokáže pomôcť v bežnom živote. Podujatie bude v CVTI na Lamačskej ceste v Bratislave a rozdelené bude na dve samostatné prednášky.

Predpoludním bude na tému „Závislosti v našom živote – internet, sociálne siete a kyberšikana“ prednášať známa detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Popoludní budú na tému „Neuropsychológia nie je len o zhoršenej pamäti“ prednášať dvaja hostia Michal Hajdúk a Petra Brandoburová.

Veda netradične

V dňoch 8. a 9. novembra v priestoroch bratislavského výstaviska Incheba bude interaktívna výstava Veda netradične, na ktorej verejnosti vo vystavovateľských stánkoch ponúknu množstvo exponátov zo sveta vedy a techniky. Vo výstavisku bude v spomínaných dňoch prebiehať aj Festival vedy a techniky AMAVET 2018.

História festivalu sa v tomto roku prehupne do tretieho desaťročia a jeho 21. ročník sa opäť stane živnou pôdou na objavenie talentov v oblasti vedy a techniky. Pre odbornú komunitu je 8. novembra pripravená Národná konferencia na tému Veda a technika na Slovensku a v medzinárodnom výskumnom i vzdelávacom priestore – smerovanie ku kvalite a vedomostiam.

Vyvrcholením Týždňa vedy a techniky na Slovensku bude galavečer pri príležitosti odovzdávania Ceny za vedu a techniku, ktorý sa uskutoční 8. novembra.

Hlavným organizátorom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je ministerstvo školstva v spolupráci s CVTI a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

Týždeň vedy a techniky
10
Galéria
Zdroj: tyzdenvedy.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM