Kultúra

Týždeň talianskeho jazyka ponúkne v Bratislave výstavu, filmy, divadlo i koncert

Témou Týždňa talianskeho jazyka vo svete je divadlo, javisko, taliansky jazyk na scéne, čo vlastne v najlepšej miere odráža vzťah taliančiny k tomuto prostrediu.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň talianskeho jazyka ponúkne v Bratislave výstavu, filmy, divadlo i koncert
Zdroj: Lod - Divadlo v podpalubi

Výstavu Dvanásť príbehov o jedle. Od koňa po nákupný vozík, filmové a divadelné predstavenia i koncert dal do pozornosti Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu (IIC) v Bratislave pri príležitosti Týždňa talianskeho jazyka, ktorého 19. ročník pripadol na 21. – 27. októbra.

Taliančina na scéne

Okrem Bratislavy sa podujatia uskutočnia aj v iných slovenských mestách prostredníctvom katedier talianskeho jazyka, a to v Ružomberku, Banskej Bystrici a Nitre. Téma tohtoročného týždňa talianskeho jazyka vo svete znie: „Divadlo, melodráma, piesne a nielen to: Taliančina na scéne“.

„Témou Týždňa talianskeho jazyka vo svete je divadlo, javisko, taliansky jazyk na scéne, čo vlastne v najlepšej miere odráža vzťah taliančiny k tomuto prostrediu, ktoré taliančinu využíva v tom najlepšom zmysle, lebo, keď si spomenieme na operu, na operný spev, taliančina ako komunikačný prostriedok predstavuje základ,“ vysvetlil v rozhovore tematické zameranie Týždňa talianskeho jazyka vo svete Marco Gerbi z IIC.

„Ak sa presunieme z operného prostredia, potom určite má taliančina silný vplyv aj v divadelnom prostredí,“ konštatoval Marco Gerbi a ilustroval to významom a divadelnými hrami Carla Goldoniho a Williama Shakespeara.

Ako druhé významné podujatie Týždňa talianskeho jazyka vo svete Gerbi uviedol filmové predstavenie Franca Zeffirelliho Otello. „Ak sme spomínali Shakespeara, potom toto podujatie je spojením všetkých, lebo ide o operu Giuseppeho Verdiho, ktorý sa inšpiroval dielom Shakespeara a je to aj pocta Francovi Zeffirellimu, významnému talianskemu režisérovi, ktorý zomrel v tomto roku,“ konštatoval Gerbi. „Hlavným predstaviteľom vo filme je Plácido Domingo, interpretujúci rolu Otella,“ dodal.

Dvanásť príbehov o jedle

V pondelok sa predstaví jedno z najvýznamnejších podujatí týždňa a viaže sa s talianskym jedlom. Pôjde o vernisáž Dvanásť príbehov o jedle. Od koňa po nákupný vozík. Tematicky súvisí s prostredím reklamy a reklamnej komunikácie v spojitosti s talianskym jedlom.

„Dramaturgia výstavy ponúka istý prierez, ktorý začína exponátmi z konca 19. storočia, keď Taliansko bolo ešte chudobnou krajinou a kde jedlo bolo základným cieľom každodenného prežívania. Výstava končí exponátom, ktorý je symbolom toho, kam sa človek v rámci gastronómie v súčasnosti dostal a túto situáciu reprezentujú kuchári s reštauráciami s Michelinovskými hviezdičkami a jedlo sa stáva umením,“ podčiarkol.

Záverečný koncert

Týždeň talianskeho jazyka vo svete sa uzatvorí koncertom 29. októbra v Kapucínskom kostole v Bratislave. Koncert v istej miere súvisí s 500. výročím renesancie a úmrtia Leonarda da Vinciho a pôjde o pripomenutie si celého obdobia renesancie. Predstaví sa súbor Arco Antiqua, ktorý na dobových, resp. kópiách dobových nástrojov predstaví prierez hudby od stredoveku po renesančnú hudbu. „Môžeme si predstaviť, že mnohé zo skladieb, ktoré zaznejú počas koncertu, zrejme počúval aj Leonardo,“ dodal Gerbi.

Týždeň talianskeho jazyka vo svete sa od roku 2001 každoročne koná z iniciatívy Francesca Sabatiniho (87). Tento taliansky lingvista a lexikograf bol v rokoch 2000 – 2008 prezidentom inštitúcie Accademia della Crusca, vykonávajúcej dohľad nad čistotou talianskeho jazyka.

Spoluorganizátormi Týždňa talianskeho jazyka vo svete sú Accademia della Crusca, talianske Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce, veľvyslanectvá, konzulárne úrady a talianske kultúrne inštitúty vo svete.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM