Nina Táborská Rôzne

Týka sa všetkých, no väčšina pred ním zatvára oči. Bezdomovectvo v Bratislave je vážny sociálny problém

"Nestačí iba ľudí schovať pod strechu a dať im posteľ. Ak chceme človeku na ulici skutočne pomôcť, musíme mu pomôcť vyriešiť celý spletenec problémov, v ktorých žije," vysvetľuje Juraj Barát, riaditeľ Depaul Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Týka sa všetkých, no väčšina pred ním zatvára oči. Bezdomovectvo v Bratislave je vážny sociálny problém
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bezdomovectvo je vážny sociálny problém. A výnimkou nie je ani Bratislava. Presné čísla o ľuďoch bez domova v hlavnom meste neexistujú, odhady neziskových organizácií však hovoria o počte 3–5 tisíc. Žiaľ, existujúce útulky a nocľahárne v Bratislave nie sú schopné ubytovať všetkých. A tak ani neubúda ľudí, žijúcich na ulici.

Spoločnosť je posudzovaná podľa toho, ako sa správa k ľuďom v núdzi

Možno si viacerí povedia, „môžu si za to sami“. Vo veľa prípadoch je však opak pravdou. „Každý je len pár krokov od bezdomovectva. Všetko čo k tomu totižto potrebujete, je stratiť rodinu, stratiť priateľov, stratiť prácu, trpieť závislosťou, chorobou,…“ vysvetlil Mark McGreevy, výkonný riaditeľ Depaul International.

Budova najväčšej nízkoprahovej nocľahárne na Slovensku – Nocľahárne sv. Vincenta de Paul v Bratislave – slúži ľuďom bez domova nepretržite už deväť rokov. Doteraz poskytla viac ako 380-tisíc nocľahov a pod svoju strechu prichýlila viac ako 4500 ľudí bez domova.

Prečítajte si tiež: Nahliadnite s nami do denného nízkoprahového centra Domec

Organizácia Depaul Slovensko poskytuje pre túto sociálnu skupinu v Bratislave nízkoprahové služby. Prijíma klientov, ktorí sú z rôznych dôvodov (vplyv alkoholu, chýbajúce doklady, neprispôsobivé správanie, choroby,…) odmietnutí z podobných zariadení.

„Pred 25 rokmi som sa stal prvým zamestnancom Depaul v Londýne. Pracoval som s ľuďmi bez domova každý deň. Dnes je Depaul už v celkovo šiestich krajinách na svete. Vo Veľkej Británii, v Írsku, v USA, na Ukrajine, vo Francúzsku a tu na Slovensku,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Mark McGreevy.

„Keď som sem prišiel 11 rokov dozadu s vojvodkyňou z Norfolku, dnes patrónkou organizácií Depaul vo svete, hľadali sme miesta, kde prespávajú bezdomovci v Bratislave. Boli to stanice, rôzne čakárne a hala, v ktorej bolo 75 ľudí bez domova. Vtedy bola vonku neskutočná zima a dokonca umrelo na ulici 19 ľudí na podchladenie. Pýtali sme sa a hľadali sme riešenia. Vedy nám jedna staršia pani bez domova povedala, že jej jediným prianím je, aby mali kde ľudia bez domova prespať. Tak vznikol náš príbeh tu v Bratislave,“ dodal výkonný riaditeľ Depaul International.

Podľa neho je každá spoločnosť posudzovaná podľa toho, ako sa správa k ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi.

Ľudia bez domova budú spať vo vynovenej nocľahárni

Doteraz mohlo prespať v Nocľahárni sv. Vincenta Depaul 98 ľudí. Po dnešnom dni to však bude môcť byť oveľa viac. Nocľaháreň Depaul Slovensko totižto slávnostne otvorilo zrekonštruovanú časť. Veľká hala sa rozdelila na dve podlažia s menšími ubytovacími priestormi pre 130 nocľažníkov. Približne pätinu tvoria ženy.

Súčasťou zrekonštruovaného priestoru je 15 toaliet, 20 umývadiel, 25 spŕch a zázemie, ktoré zabezpečí ubytovaným, ale aj zamestnancom pri práci väčší komfort. Vybudované boli tiež dve žumpy a nová plynová kotolňa s ústredným kúrením a ohrevom vody.

Prečítajte si tiež: Prečo sa bezdomovectvo týka všetkých Bratislavčanov: 5 zásadných otázok a odpovedí

Stavebné práce trvali päť mesiacov. Suma rekonštrukcie sa odhaduje na 1,8 milióna eur. V prvej etape sa preinvestovalo 750-tisíc eur. Prostriedky získala nocľaháreň od domácich aj zahraničných darcov, z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej EÚ, prispeli tiež nadácie, firmy i jednotlivci. Len 84-tisíc sa vyzbieralo v slovenských kostoloch.

Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul zostáva aj naďalej nízkoprahová. Využívať sa budú naďalej aj staré priestory, ktoré neprešli rekonštrukciou.

„Jednou z veľkých výhod rekonštrukcie je oddelenie klientov pod vplyvom alkoholu a omamných látok od triezvych a abstinujúcich. Nové priestory nám tak poslúžia ako motivácia pre ľudí bez domova, aby sa snažili zbaviť závislostí,“ vysvetlil Marián Gliganič, manažér nocľahárne.

Pomoc potrebuje každý

V decembri 2006 si nezisková organizácia Depaul Slovensko prenajala od Magistrátu hl. mesta Bratislava opustenú budovu stolárskej dielne na dvadsať rokov za jedno euro. V roku 2013 im predĺžili prenájom o ďalších 20 rokov.

„Za budovu nocľahárne sme nesmierne vďační. Aj napriek tomu, v akom bola stave, sme dokázali vykonať obrovský kus práce a pomôcť stovkám ľudí. Ale nestačí iba schovať ľudí pod strechu a dať im posteľ. Ak chceme človeku naozaj pomôcť, musíme mu pomôcť vyriešiť celý spletenec problémov, v ktorých žije, a to si vyžaduje náročnú profesionálnu pomoc a zodpovedajúce podmienky,“ povedal pre Bratislava24.sk Juraj Barát, riaditeľ Depaul Slovensko.

Prečítajte si tiež: Bratislavskí Nosiči batožín bodovali za hranicami. Jedinečný projekt získal prestížne ocenenie

Zrekonštruovanú časť nocľahárne dnes slávnostne otvorila vojvodkyňa z Norfolku, významná patrónka organizácií Depaul vo svete Georgina Susan Fitzalan- Howard, Marián Gliganič – manažér nocľahárne, Dušan Pekár – starosta Ružinova a Miroslav, bývalý klient nocľahárne.

„Bezdomovectvo je najťažší a zároveň najzložitejší fenomén v hlavnom meste. Ľudia sa sem sťahujú za prácou zo všetkých kútov Slovenska. Bohužiaľ, tú prácu tu nie vždy nájdu. Takéto ubytovne by mali byť v každej mestskej časti no bohužiaľ, nie sú. Preto som veľmi rád, že Depaul existuje a že táto organizácia dokáže pracovať s tak obrovským počtom ľudí bez domova,“ povedal pre Bratislava24.sk starosta Ružinova Dušan Pekár.

Vojvodkyňa z Norfolku na záver dodala, že na ulici sa skutočne môže ocitnúť každý. Podľa jej slov to pochopila vtedy, keď sa stretla s mužom, ktorý bol vzdelaný, slušný, hovoril niekoľkými jazykmi a pracoval kedysi ako profesor.

„Ten muž bol prínosom nielen pre mňa ale ako profesor aj pre celú spoločnosť. Vtedy som si povedala, že niečo musíme urobiť, nikto si totižto nezaslúži, aby skončil na ulici. Každý by mal mať strechu nad hlavou a miesto, kde môže v teple a v bezpečí prespať. Preto je otvorenie tejto vynovenej časti pre mňa skutočne veľkou radosťou,“ ukončila vojvodkyňa Georgina Susan Fitzalan- Howard.

Nová nocľaháreň Depaul
15
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM