Nina Táborská Rôzne

Bratislavskí Nosiči batožín bodovali za hranicami. Jedinečný projekt získal prestížne ocenenie

Nominácia Nosičov batožiny v prestížnej súťaži SozialMarie - najstaršia európska cena sociálnych inovácií - sa skončila úspechom. Nosiči si domov odniesli 2. cenu. Nejde však o jedinú pozitívnu novinku, ktorú Nosiči majú.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí Nosiči batožín bodovali za hranicami. Jedinečný projekt získal prestížne ocenenie
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Proti prúdu, ktoré je vydavateľom časopisu Nota bene, v decembri 2014 predstavilo na bratislavskej Hlavnej stanici jedinečný projekt Nosičov batožiny, ktorý sa dnes teší veľkému úspechu nielen doma, ale aj za hranicami.

Svedčí o tom i fakt, že Nosiči vyhrali nedávno 2. cenu SozialMarie. Odborná porota tu vyberala zo 6 krajín a 300 sociálnych projektov.

„Ide o každoročné ocenenie sociálno-inovatívnych projektov, ktoré vyhlasuje nadácia Unruhe. Hodnotí sa samotný projekt, spôsob realizácie, dopad a prínos pre spoločnosť a veľa iných kľúčových kritérií. Každý rok je pritom prihlásených viac a viac projektov. Tento raz sa po druhýkrát zapojilo aj Slovensko, konkrétne Bratislava, so svojim projektom Nosičov batožiny,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk sociálny pracovník Tomáš Dobrovič, ktorého sme zastihli s jeho kolegami Nosičmi na Hlavnej stanici.

Ako nám prezradil, odbornú porotu, ktorá je zložená z profesorov, sociálnych pracovníkov či terénnych pracovníkov,.., zaujal projekt natoľko, že Nosičov pred udeľovaním cien navštívila aj osobne.

„Porota si vyberie vždy tak sedem až osem projektov, ktoré navštívi. Medzi nimi sa ocitli aj Nosiči. Strávili s nami deň na Hlavnej stanici a náš projekt ich skutočne zaujal,“ dodal Dobrovič.

Napokon, Nosiči vyhrali 2. cenu SozialMarie, ktorá zo sebou okrem prestíže priniesla projektu aj 10-tisíc eur. „Za tieto financie budeme môcť ďalej pokračovať a projekt rozvíjať,“ vysvetlil Tomáš Dobrovič.

Prečítajte si tiež: Nosiči batožín zaškolili nového pomocníka: Známy Juraj Kemka vymenil sošku OTA za kufre

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM