Eva Sládková Správy Samospráva

Tržnica na Trnavskom mýte je konečne trošku krajšia. Postupne z nej mizne nelegálna reklama

Novomestská tržnica je už roky boľavým miestom tejto mestskej časti. Kedysi obľúbené miesto Bratislavčanov chátra, zvonka aj zvnútra vyzerá nevábne.

Ilustračný obrázok k článku Tržnica na Trnavskom mýte je konečne trošku krajšia. Postupne z nej mizne nelegálna reklama
10
Galéria
Zdroj: TASR

Boj s vizuálnym smogom je beh na dlhú trať. Asi každá samospráva za ostatné roky deklaruje, že mesto očistí od bilboardov a inej reklamy, no zatiaľ sa to darí len veľmi pomaly. Z tržnice na Trnavskom mýte však už niektoré zmizli a majú odstrániť aj ďalšie.

„V minulosti som spolu s kolegami presadil, aby bola z novomestskej tržnice odstránená nelegálna reklama vo veľkosti billboardu na dielňu, ktorá okrem iného ponúkala napríklad aj opravu konských sediel,“ vraví novomestský poslanec Tomáš Korček.

Ďalšie zmluvy

Poslanec sa aktuálne stal novým členom komisie pre Ekopodnik a tak si preštudoval aj ďalšie zmluvy súvisiace s reklamou na tržnici.

„Zistil som, že na budove tržnice sú viaceré nelegálne reklamy. Napríklad reklama na pivo, ktorá bola umiestnená na terase reštaurácie Bastion. Postupne chceme v spolupráci s novým vedením Ekopodniku zabezpečiť, aby odtiaľ aby odtiaľ všetky nelegálne reklamy zmizli,“ dodáva poslanec.

Jeden z obyvateľov Bratislavy však Tomášovi Korčekovi napísal, že viac ako reklama na obľúbený nápoj mu prekáža veľkoplošná obrazovka na streche tržnice, kde sa reklamy striedajú. Tam ale bude zásah náročnejší.

Predčasná výpoveď

Po analýze zmluvných vzťahov so spoločnosťou, ktorá má prenájom na veľkoplošnú obrazovku, sa totiž ukázalo, že má zmluvu podpísanú bývalým vedením Ekopodniku až do roku 2024.

„„Možnosť predčasnej bezdôvodnej výpovede tam nie je. Chceme, aby sa vedenie Ekopodniku stretlo s prevádzkovateľom a skúsilo sa dohodnúť na skoršom odstránení. Ak sa to nepodarí, v roku 2024 ju už určite nebudeme chcieť predĺžiť,“ dodáva Tomáš Korček.

Náročný boj

Odstraňovanie billboardov nie je jednoduchá záležitosť. Samosprávy majú možnosť reálne zasiahnuť len tam, kde sú billboardy na ich pozemkoch.

„„Mnohé sú na pozemkoch vo vlastníctve právnických alebo fyzických osôb a tam nevieme robiť skoro nič.Taká je situácia napríklad s billboardami na železničnej stanici Bratislava- filiálka,“ dodáva miestny aj mestský poslanec.

Nelegálne bilboardy

Relatívne najjednoduchšie je odstrániť nelegálne billboardy na mestskom alebo obecnom majetku. Ani tam to však nejde zo dňa na deň.

„„Samospráva ich nemôže strhnúť len tak, mohla by byť obvinená z poškodzovania cudzieho majetku. Potom treba postupovať v zmysle zákona, dodržiavať časové lehoty, nariadiť ich odstrániť stavebným úradom, prípadne sa súdiť,“ vraví Tomáš Korček, ktorý je povolaním právnik. Ako príklad spomína nelegálne billboardy na plote škôlky na Kolibe, pre ktoré sa s v súčasnosti mestská časť súdi s ich majiteľom.

Tržnica

Nové Mesto sa dlhodobo snaží zlepšiť stav a využitie tržnice na Trnavskom mýte. Na ostatnom zastupiteľstve poslanci požiadali starostu Rudolfa Kusého, aby do septembra pripravil víziu jej rozvoja.

„Odstrániť reklamu totiž nestačí, musíme jej vdýchnuť nový život,“ uzatvára Tomáš Korček.

Bilboardy na Tržnici
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM