Samospráva

Trocha radosti v ťažých časoch. V Bratislave pribudli sakurové aleje

Hlavné mesto v spolupráci s japonským veľvyslanectvom vysadilo sakurové aleje v Starom Meste a v Karlovej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Trocha radosti v ťažých časoch. V Bratislave pribudli sakurové aleje
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Tieto japonské čerešne, ktoré sú známe svojimi krásnymi ružovými kvetmi, aktuálne zdobia Karloveskú a Legionársku ulicu. Celkovo je vysadených 87 sakúr. Sú pripomienkou 100-ročného priateľstva medzi Japonskom a Slovenskom.

Apríl bude farebný

Sakurové aleje začnú kvitnúť už v apríli a kvitnúce stromy si Bratislavčanky a Bratislavčania budú môcť vychutnať podľa počasia približne 3 týždne.

„Vážim si dobré vzťahy s Japonským veľvyslanectvom a som vďačný za krásny dar v podobe 80 kusov sakúr, ktoré sú považované nielen za národný symbol Japonska, ale aj za jedny z najkrajších kvitnúcich stromov. Vďaka nim bude jar v Bratislave príjemne voňať a verím, že počas leta spríjemnia horúce letné dni a prinesú radosť do ulíc,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

„Som veľmi vďačný mestu Bratislava, že s nami ochotne spolupracovalo pri realizácii výsadby sakúr na znak osláv storočnice nadviazania vzájomných vzťahov medzi našimi krajinami. Verím, že vďaka týmto sakurám sa stane Japonsko pre Slovákov bližším a že u Japoncov žijúcich na Slovensku zasa vzbudia spomienku na ich domovinu, a tak tieto stromy utužia vzájomné prepojenie našich národov,“ dodal Yokota Kenji, chargé d ´affaires Veľvyslanectva Japonska na Slovensku.

Kopmpletná obnova

Na Legionárskej ulici je vysadených 50 japonských čerešní a ďalších 37 je na Karloveskej ulici. Obe tieto lokality sú zaradené aj do plánovaných projektov na tento rok, v rámci ktorých majú byť kompletne obnovené. V priestore na Karloveskej ulici by mal okrem klasickej parkovej úpravy (lavičky, osvetlenie) pribudnúť aj skatepark. Lokalita na Legionárskej ulici bude zase zameraná na oddych a relax, kde si budú môcť návštevníci oddýchnuť priamo pod kvitnúcimi voňavými japonskými čerešňami. Okrem toho bude lokalita vysadená aj trvalkovými záhonmi, ktoré podporia biodiverzitu v meste.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM