KAW Správy Samospráva

Kúsok Japonska v Petržalke: Na mieste bývalého marhuľového sadu rozkvitnú sakury

Nádherné stromy zasadili pri príležitosti 100. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Ilustračný obrázok k článku Kúsok Japonska v Petržalke: Na mieste bývalého marhuľového sadu rozkvitnú sakury
4
Galéria
Zdroj: TASR

Starí Petržalčania si dobre pamätajú, že v lokalite súčasného Námestia republiky kedysi rástli rozsiahle marhuľové sady. Tie zmizli už dávno pri stavbe sídliska. Teraz na spomínanom mieste vysadia nové stromy, marhule to však nebudú.

Dar od Japonska

Námestie republiky budú krášliť japonské čerešne – sakury. Mestská časť ich dostala ako dar od Veľvyslanectva Japonska v SR.

„Ide o druh Prunus serrulata „Kanzan“, ktorý sa vyznačuje ružovými kvietkami. Krátko po nich sa na ňom objavia mladé bronzové listy. Podobne ako v prípade iných okrasných čerešní aj odroda Kanzan má piestiky a tyčinky nahradené okvetnými lístkami, preto sú kvety sterilné a neprinášajú žiadne ovocie,“ vysvetľuje Petržalka na sociálnej sieti.

Sakury skrášlia nielen Námestie Republiky, ale aj ďalší verejný priestor v Petržalke – Nobelovo námestie.

Nádherné stromy daroval Bratislave veľvyslane Japonska pri príležitosti 100. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Ružová krásavica

Kvet čerešne sa považuje za japonský národný symbol. Sakura na jar zakvitne tisícami kvetov ružového odtieňa s purpurovými kalíškami a žltými tyčinkami. Niektoré druhy majú čisto biele kvety.

Kmeň čerešne dorastá do šesť až 8-metrovej výšky, patrí teda medzi stromy nižšie. Sakury majú opadavé listy, ktoré sú pri pučení zafarbené dohneda a neskôr lesklo zelena. Na jeseň sa zafarbia do krásnej oranžovej farby.

Sakury v Petržalke
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM