Eva Sládková Správy Samospráva

Tri mesiace obedy zadarmo. Vybrané skupiny ľudí dostanú mimoriadnu korona pomoc

Vrakuňa, Nové Mesto, Rača, Vajnory a najnovšie aj Podunajské Biskupice. V týchto mestských častiach dostanú niektorí ľudia zadarmo obedy.

Ilustračný obrázok k článku Tri mesiace obedy zadarmo. Vybrané skupiny ľudí dostanú mimoriadnu korona pomoc
Zdroj: Martin Chren FB

Seniori, zdravotne ťažko postihnutí a ľudia v domácej karanténe dostanú vďaka súkromnej firme bezplatné obedy. Tá sa spojila so Slovenským Červeným krížom a chce takto pomôcť zraniteľným skupinám. Dokopy zasponzoruje tisícku obedov denne počas nasledujúceho štvrťroka.

Korona pomoc

„Dohodli sme sa s mestskými časťami, s ktorými spolupracujeme, aby vytypovali ľudí, ktorým by tieto obedy pomohli. Našim cieľom je, aby sa dostali k teplému jedlu bez toho, aby vychádzali von z domu, alebo len minimálne. Všetky mestské časti ponúkajú tieto obedy na výdajnom mieste, ale ak je treba, aj ich dovezú priamo k domu,“ vraví riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža v Bratislave Pavlína Melichárová.

Výber

Ružinov zo zasponzorovanej tisícky distribuuje 200 obedov denne. Projekt mestská časť odštartovala pred pár dňami. „Vybrali sme tých, ktorí sú v našich databázach sociálnej pomoci. Distribúcia obedov je pre nás veľká logistická operácia – našťastie sme sa na ňu pripravovali v rámci krízového štábu, keby bolo zle, a preto to zvládame. V súčasnej problémovej situácii každé ušetrené euro ľuďom pomôže,“ napísal na svojom facebooku starosta Ružinova Martin Chren.

Aj Podunajské Biskupice

Máme dobrú správu aj pre Podunajské Biskupice. Najskôr v projekte neboli, no napokon sa doň dostanú.

„Bohužiaľ, v zozname mestských častí chýbajú Podunajské Biskupice. Komunikoval som s Červeným krížom a stále existuje možnosť, aby sa zapojila aj naša mestská časť. Budem preto v tejto veci hovoriť s pánom starostom. Súčasná krízová situácia bude mať vplyv aj na rozpočet našej mestskej časti a preto si myslím, že ponúkanú pomoc by sme nemali odmietnúť. Môže sa nám totiž zísť,“ povedal mestský poslanec za Podunajské Biskupice Roman Lamoš.

Dobrá správa je, že sa to podarilo. „Od utorka budú mať aj Podunajské Biskupice zaplatených 60 obedov denne. Už sme podpísali zmluvu,“ uzavrela Pavlína Melichárová zo Slovensého Červeného kríža.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM