Eva Sládková Rôzne

Toxickú skládku vo Vrakuni konečne môžu začať sanovať!

Bývalá skládka Juraja Dimitrova vo Vrakuni je hnusným dedičstvom komunistického režimu.

Ilustračný obrázok k článku Toxickú skládku vo Vrakuni konečne môžu začať sanovať!
4
Galéria
Zdroj: Eva Sládková

Kontaminovala tamojšie podzemné vody a nik presne nevie, čo všetko na zdraví ľudí vlastne napáchala. Dobrou správou je, že po dlhých desaťročiach ignorácie tohto problému sa konečne blížime k tomu, že skládka bude zničená. Respektíve, bude definitívne zabránené tomu, aby sa jed šíril.

Nechcené dedičstvo

„Môžem povedať, že za ostatné štyri roky sa v tejto veci urobilo viac ako 20 rokov pred tým,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla. Ministerstvo sa totiž v roku 2016 stalo povinnou osobou, ktorá má zabezpečiť sanáciu skládky. „Hneď sme sa do riešenia tohto nechceného dedičstva z minulosti akčne pustili. Nebolo to jednoduché, pripravili sme projekt, spustili proces posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA, zabezpečili sme podrobný geologický prieskum,“ vyratúva Norbert Kurilla.

Zmena zákona

Celý proces bol mimoriadne náročný. V okolí skládky má totiž pozemky mnoho súkromných vlastníkov, ktorí ho brzdili. Menil sa kvôli nim aj geologický zákon, v ktorom zaviedli takzvaný inštitút predbežnej držby. Teraz sme už ale naozaj len krôčik od začatia sanácie. V januári sa totiž začal proces stavebného konania, ktorý má definitívne odobriť sanáciu. Pod palcom to má Stavebný úrad v Ružinove.

Problém presahuje hranice Bratislavy

„Musím povedať, že vrakunskú skládku považujeme za problém, ktorý svojim významom presahuje hranice Vrakune, Ružinova, ba aj celej Bratislavy. Dokonca sme práve s odborníkmi diskutovali o tom, do akej miery môže zasahovať do vôd Žitného ostrova, ktorý je najväčšou zásobárňou pitnej vody na Slovensku. Sme veľmi radi, že proces sanácie sa blíži k veľkému štartu,“ povedal starosta Ružinova Martin Chren.

Do leta

Pokiaľ sa nevyskytnú problémy, napríklad obštrukcie od vlastníkov pozemkov, sanácia by sa mohla začať o pár týždňov. Kompetentní sú však opatrní a hovoria skôr o horizonte 4 až 6 mesiacov. Po skončení stavebného konania sa prikročí k ďalším fázam sanácia. Enkapsulácia zaizoluje skládku od okolitého prostredia, vytvorí okolo nej akýsi sarkofág. Súčasťou tohto procesu má byť tiež čistenie kontaminovaných vôd v jej okolí.

Skládka vo Vrakuni vznikla medzi rokmi 1966 až 1979, keď do Mlynského ramena Malého Dunaja ukladali Chemické závody Juraja Dimitrova svoje toxické odpady.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM