Kultúra

To je nádhera! Budovu Národnej banky Slovenska zasypú žiarivé snehové vločky

Nasvietenie budovy je súčasťou festivalu Biela noc, ktorý sa tento rok koná v netradične inom čase aj podobe, v tzv. vianočnom vydaní.

Ilustračný obrázok k článku To je nádhera! Budovu Národnej banky Slovenska zasypú žiarivé snehové vločky
6
Galéria

Budova Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave ožije snehovými vločkami. Ide o svetelnú inštaláciu stvárnenia jedného zo symbolov zimy a Vianoc, o ktorú sa postaralo 15 slovenských umelcov. Nasvietenie budovy je súčasťou festivalu Biela noc. TASR o tom informoval hovorca NBS Peter Majer.

Každá vločka je iná

„Pätnásť uznávaných slovenských umelcov spolu vytvorilo svetelnú inštaláciu – každý z nich pripravil svoju autorskú verziu snehovej vločky. Nasvietenie našej budovy bude súčasťou festivalu Biela noc, ktorý sa tento rok koná v netradične inom čase aj podobe, v tzv. vianočnom vydaní,“ priblížil Majer.

V jednej z inštalácií sa napríklad snehová vločka animáciou sformuje na silné objatie dvoch charakterov. „Objatie je totiž práve to, čo tento rok veľmi chýba a tak ho aspoň takto všetkým posielame,“ vysvetľuje kolektív autorov Ové Pictures.

V inom prípade je vianočná vločka ako ozubené koleso rútiace sa z pandemického roka 2020 do budúcnosti, iné sa snažia vytvárať vizuálnu pohodu a vyjadriť radosť zo spoločne strávených sviatočných dní, niektoré treba vnímať ako „kocku čokolády“ po ťažkom dni či pomoc pre kultúru od štátu. Niektoré poukazujú na to, že žiadna snehová vločka nie je rovnaká. Nechýba ani motív dojčiacej Madony. „Pripomína nám najosobnejšiu a prirodzenú starostlivosť o najslabšieho,“ poznamenala umelkyňa Dorota Sadovská.

Biela noc v Bratislave

Hovorí sa, že nie je možné nájsť dve snehové vločky, ktoré by boli svojou štruktúrou rovnaké ❄️ ❅ ❄️ ❆ ❄️ ❉ ❄️ ❊ Rôzne...

Posted by Národná banka Slovenska on Sunday, December 20, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM