KAW Rôzne Správy

FOTO: Prechádzka Bratislavou bude zážitkom! Vianočná Biela noc je plná žiarivých prekvapení

Vianočná edícia Bielej noci spestrí aj prechádzku popri Dunaji od River Parku po Eurovea. Ako avizujú organizátori, na hladine sa zjaví dvadsať svetelných príbehov zo života na rieke.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prechádzka Bratislavou bude zážitkom! Vianočná Biela noc je plná žiarivých prekvapení
7
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislava o plánovanú októbrovú Bielu noc prišla pre pandémiu. Jej organizátori sa však vynašli a prišli s vianočnou verziou obľúbeného podujatia.

Domáci umelci

Špeciálna Vianočná edícia Bielej noci predstaví tvorbu domácich umelcov. Niektoré diela môžete vidieť v uliciach už od 29. novembra, ďalšie sa postupne budú rozsvecovať, posledné zažiari 20. decembra. Väčšina z diel bude zdobiť ulice mesta až do nového roka. Podrobný program s jednotlivými dielami je nájdete postupne na Facebooku Bielej noci.

Podujatie tento rok stavilo na slovenských umelcov, ktorých takto podporí v ťažkých časoch koronakrízy. V rámci Bielej noci si už v týchto dňoch môžete pozrieť dielo umelca Viktora Freša. Jeho socha s názvom Snowman stojí pred stromčekom v Primaciálnom paláci.

Vianočné bubliny

Neďaleko odtiaľ, na balkóne Mirbachovho paláca, je nainštalovaná svetelná inštalácia Niny Augustín Šoškovej Christmas Bubbles. Svetelné „prekvapenia“ vás čakajú aj v podchode na Klariskej ulici a v Lekárni u Salvátora, kde nájdete svetelnú maľbu Doroty Sadovskej zo série Zranené plátna.

Pútavá Vodná cesta

Vianočná edícia Bielej noci spestrí aj prechádzku popri Dunaji od River Parku po Eurovea. Ako avizujú organizátori, na hladine sa zjaví dvadsať svetelných príbehov zo života na rieke. Budú dielom Niny Augustín Šoškovej a svetelného dizajnéra Roba Farkaša. V spolupráci s Richardom Sokolom títo umelci zmenia aj farbu Starého mosta, ktorý bude osvetlený do žlto-červených tónov. Spomínaná Vodná cesta by sa mala rozžiariť už 6. decembra.

Pred Starou tržnicou zas nájdete inštaláciu s názvom Panák_FM. Pôjde o nadrozmerný objekt od dvojice umelcov s názvom Ové Pictures. Cieľom diela je v dňoch bez hudobného a kultúrneho vyžitia šíriť dobrú energiu.

Súčasťou podujatia je aj nadrozmerný svietiaci červ z recyklovaných káblov, ktorý rozpráva o sile prírody a jej schopnosti adaptovať sa aj na rôzne nepriaznivé podmienky spôsobené ľudskými zásahmi. Nájdete ho na Tyršáku a je dielom Radovana Dranga a Alexa Zelinu.

Viaceré diela sa dajú obdivovať aj cez deň, ale až v noci vynikne ich skutočná originalita. Presný zoznam inštalácií nájdete aj TU.

Vianočná edícia Bielej noci, december 2020
7
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Dnes večer spúšťame našu Christmas edition! Určite sa príďte pozrieť napríklad na inštaláciu Christmas Bubbles na...

Posted by Biela Noc on Sunday, November 29, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM