KAW Kultúra

TIPY na víkend: Po prechádzke BIELOU NOCOU si pri pohári dobrého piva zaspomínajte na Deža

Program v Bratislave bude opäť mimoriadne pestrý. Postíhať všetko, čo je zaujímavé, bude asi trocha problém, no oplatí sa to vyskúšať!

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

BIELA NOC

Biela noc je už tradične podujatím, na ktorí sa tešia domáci a aj návštevníci hlavného mesta. Tento raz prichádza s viacerými novinkami. Väčšinu diel, najmä domácich autorov, predstaví BIELA NOC v exteriéri a potrvá až 17 dní. Svetelné objekty nájdete na Dvořákovom nábreží, Michalskej bráne, Hlavnom námestí, Prepoštskej aj Mikulášskej ulici, budove NBS a na mnohých ďalších miestach.

Cieľom tohto ročníka bolo vytvoriť festival, ktorý by bol vzhľadom na pandemickú situáciu praktický a bezpečný. Odohrávať sa bude preto najmä vo verejnom priestranstve a jeho koncept bude pripomínať skôr výstavu, ktorú si môžu návštevníci vychutnať bezplatne, kedykoľvek počas dňa, bez davov a opakovane.

od piatka do 3. októbra / ulice Bratislavy / vstup voľný / zoznam svetelných inštalácií nájdete TU

Golden Age Festival

Jediný medzinárodný festival na Slovensku, ktorý sa zameriava na autentickú interpretáciu hudby z počiatkov vzniku jazzu, jeho tzv. zlatej éry (Golden Age). Zoskupenia, ktoré organizátori na festival pozývajú, sú vyberané s veľkými nárokmi na kvalitu. Tento rok za môžu návštevníci tešiť na účinkujúcich z USA, Francúzska, Čiech a Slovenska. Po koncertoch nasleduje už tradičná improvizovaná jam session všetkých účinkujúcich, ktorá sa teší veľkej obľube poslucháčov, ale aj samotných hudobníkov.

sobota / Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu / viac informácií TU

Pivný festival

Tohtoročný Beer fest prinesie do Vrakune výber pív malých remeselných aj veľkých známych pivovarov. K nim samozrejme veľký výber kvalitných street food konceptov a tiež klasické slovenské jesenné špeciality ako kačice a lokše, grill a podobne. Pre deti budú pripravené skákacie hrady a iné atrakcie, pre dospelých aj deti aj kolotoče.

do nedele / Vrakunská promenáda / denne od 12.00 do 22.00 hod. / vstup voľný

Spomienka na Deža

Zaspomínajte si na Deža v Dúbravke, kde Dežo Ursiny žil. „Komunitné podujatie Spomienka na Deža 2021 sa postupne premenilo na festival. Podstata však ostala – prísť a mať radosť, spoznať hudbu, počuť, stretnúť sa,“ hovorí organizátor a Dúbravčan Juraj Štekláč, ktorý v roku 2018 inicioval osadenia pamätníka Dežovi Ursinymu v blízkosti Fedákovej 24, kde umelec dlhé roky žil, tvoril, venčil psa Havrana a nakoniec aj zomrel. Tešiť sa môžete na bohatý program, nájdete ho TU.

sobota / park na Fedákovej / od 14.00 do 22.00 hod. / vstup voľný

Bábky v parku

Medzinárodný festival tradičného bábkového divadla Bábky v parku 2021 sa rozbieha už v piatok popoludní v Rusovciach. Nenechajte si ujsť množstvo predstavení a workshopov, na ktorých sa zabavia deti aj ich rodičia.

piatok – sobota / areál parku v Rusovciach a umelecká scéna SĽUK-u / vstupné a program TU

Festival Ochotníci 2021

V Bratislave sa predstavia najlepší umelci a ochotnícke súbory z celého Slovenska. Organizátori zdôrazňujú, že aj napriek pandemickej situácii, ktorá poznačila tvorbu a umenie, je ochotnícke divadlo atraktívne, aktuálne a autentické. Počas celého víkendu je pripravená pestrá ponuka zaujímavých predstavení a inscenácií, na ktoré sa môžu diváci tešiť počas 7. ročníka festivalu Ochotníci.

do nedele / A4 – priestore pre súčasnú kultúru / Karpatrská 2 / Program a vstupné TU

Viac o kultúre v Bratislave

Festival Biela noc v Bratislave 2021
12
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM