Kultúra

Tipy na skvelé zážitky v Bratislave: Užite si (ne)tradičné Vianoce s kopou akcií

Ani počas tohtoročného adventu sa v Bratislave nudiť nebudeme. Prichystaný je pestrý program na viacerých miestach hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na skvelé zážitky v Bratislave: Užite si (ne)tradičné Vianoce s kopou akcií
16
Galéria

Hoci sa nemôžete stretnúť s priateľmi na vianočných trhoch na námestiach, užiť si (ne)tradičné Bratislavské Vianoce môžete naplno. Mesto Bratislava a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko totiž pripravilo aj v náročnom období pestrý, zaujímavý a originálny program. Bratislavské Vianoce 2020 otvoril už 29. 11. 2020 live stream primátora Matúša Valla a pokračujú aj v ďalších dňoch.

Live Štúdio Klarisky

Vždy v nedeľu si môžete formou online prenosu na sociálnej sieti Facebook pozrieť moderovaný vianočný program so zaujímavými umelcami, vysielaný naživo z Klarisiek. Štúdio Klarisky ponúkne (6. 12, 13. 12, 20. 12.) a štvrtok (10. 12., 17. 12.) zaujímavé a rôznorodé témy, diskusie a vystúpenia hudobných hostí.

Vianočná ulička

V rámci vysielacích dní štúdia môžete navštíviť vo štvrtok od 15.00 – 20.00 hod. a v nedeľu od 15.00 –19.00 hod. Vianočnú uličku na Farskej ulici, kde budú svoje výrobky ponúkať chránené dielne.

Stromčeky z Vianočného lesa

Ani tento rok nebude chýbať obľúbený Vianočný les, ktorý už po štvrtý krát skrášli centrum hlavného mesta. Tentoraz si ho návštevníci budú môcť pozrieť od 4. 12. až 20. 12. na Hlavnom námestí. Ozdoby naň pripravili deti a žiaci z 21 bratislavských materských, základných a umeleckých škôl a z Centra pre deti a rodiny v Bratislave.

V Štúdiu Klarisky bude 17. 12. vyhlásený víťaz najkrajšie vyzdobeného stromčeka. Vianočné stromčeky potom poputujú na správne miesta – do charitatívnych organizácií, združení pre ľudí bez domova, ale aj do rodín, pre ktorých je kúpa stromčeka finančne nedostupná.

Príde aj Mikuláš

No a aký by to bol Advent bez Mikuláša? Ten bude 6. decembra v rámci Mikulášskej jazdy rozdávať deťom sladké darčeky v sprievode anjela, čerta a hudobnej kapely Kuštárovci.

Počas troch jázd o 13.00, 15.00 a 17.00 hod. stretnete Mikuláša so svojimi pomocníkmi na zastávke Divadla P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici, na Primaciálnom námestí, Hlavnom námestí a pri Rybárskej bráne. V rámci zastávky pri Divadle P. O. Hviezdoslava dostanú deti ešte jeden darček – mini koncert hercov Mila Kráľa, Henriety Mičkovicovej, Davida Hartla, Juraja Hrčku a Martina Kaprálika, ktorí zaspievajú pesničky z obľúbenej divadelnej rozprávky Tri prasiatka.

Vianočné divadlo

Ďalším bodom na „vianočnej mape“ Bratislavy bude Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH), ktoré počas adventu ponúkne bohatý program. Vianočné podujatia uskutočnia v exteriéroch, vo forme online prenosov alebo s kapacitou hľadiska 50% návštevníkov.

Pred budovou DPOH je pripravený adventný koncert herečky a speváčky Barbory Švidraňovej s kapelou Basie Frank Band (10. 12. o 17.00 hod.), tradičnú folklórnu atmosféru Vianoc zažijete vďaka vystúpeniu detského folklórneho súboru Vienok (12. 12. o 17.00 hod.) a odborní lektori z ÚĽUV návštevníkom ukážu, ako si vyrobiť tradičnú vianočnú ozdobu. Tešiť sa môžete 17.12. o 17.00 hod. na veselú rozprávku Kozliatka a vlk z hereckej dielne rodiny Kaprálikovcov.

Nebudú chýbať ani divadelné predstavenia, ktoré si môžu návštevníci pozrieť prostredníctvom live streamu na sociálnej sieti Facebook mesta Bratislava alebo BKIS, či priamo v DPOH. Na Mikuláša to bude rozprávka Tri prasiatka (6. 12. o 14.00 hod.). S menej známymi Hviezdoslavovými textami v predstavení Časy, časy, mrcha časy… sa môžete zoznámiť 7. decembra o 20.00.

SĽUK predstaví tanečnú komédiu Slovenské Vianoce 12.12. o 19.00 hod. Životopisnú drámu Louise Braille o vynálezcovi písma pre nevidiaciacich si môžete pozrieť 14. 12. o 20.00 hod.

V online priestore zostane aj projekt Čítanie slovenskej literatúry hercami z predstavení DPOH. Na Facebooku Divadla P. O. Hviezdoslava vám počas decembra prečítajú úryvky z diel slovenských spisovateľov herci Milo Káľ, Csongor Kassai, Henrieta Mičkovicová, Lukáš Latinák a ďalší.

Unikátna výstava

Pestrý vianočný program doplní aj unikátna výstava známej spisovateľky a reportérky Katy Strofovej z televízie Tresky Plesky. Ilustrácie z knihy a tajomstvo snehových vločiek od animátorky a umelkyne Veroniky Kocourkovej skrášlia podchod na Klariskej ulici až do 5. 1. Výstava vznikla v spolupráci s Bielou nocou.

Program sa môže zmeniť, sledujte preto aktuality Vianočnej Bratislavy na www.bkis.sk/vianoce, www.vianoce.bratislava.sk a Facebooku BKIS a mesta Bratislava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM